Bármennyire is csűrjük-csavarjuk a szavakat, vagy a tényeket, teljesen egyértelmű, hogy vannak olyan periódusok, amikor jobban járunk, ha lakáshitelt veszünk fel, mint máskor. Jelenleg pont egy ilyen időszakban vagyunk, de már jönnek azok a jelek, amelyek jelzik számunkra, hogy lassan új időszak jön. Összegyűjtöttük azokat a tényeket, amelyek azt mutatják, hogy ideje aktivizálni magunkat, amennyiben ingatlanvásárlásban gondolkozunk.

1. Még mindig nagyon alacsonyak a kamatok

Sokszor leírtuk már, hogy valóban szerencsés helyzetben vannak azok, akik mostanra időzítették a lakásvásárlást, és hitelből szándékoznak finanszírozni. A hitel kamatának egyik alapja ugyanis a jegybanki alapkamat, amely egy jó ideje 0,9%. Csak összehasonlításképpen 5 éve 2013 januárjában ez a kamat 5,50% volt. El tudjuk képzelni, hogy emiatt mennyivel magasabbak voltak a hitelek kamatai? Egy jó darabig, nem várható, hogy erre a szintre visszaemelkedjen a jegybanki alapkamat, de ettől függetlenül, érdemes minél alacsonyabb kamatkörnyezetben felvenni a hitelt magasabb kamatperiódus mellett.

2. Szigorítás várható

A Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint a lakosságnak jobban kéne törekednie a kicsit magasabb törlesztőrészletű, de stabilabb hitelek felé. És ilyenkor mit tehet a felügyeleti szerv? Hiába szól szépen az embereknek, ennek valljuk be minimális a hatásfoka. Erre jó példa a svájci frank hitel mizéria. Hiába beszélt mindenki az árfolyamkockázatról, igazság szerint a kutyát sem érdekelte, mert mindenki csak azt látta, hogy mennyivel olcsóbb a havi törlesztés. Aztán, amikor hirtelen elszabadult az árfolyamgát, rengetegen égették meg magukat. Ha nem is ekkora mértékű, de drágulás várható, és ezért az MNB szabályozza október 1-től a maximálisan felvehető hitelek nagyságát a rövidebb kamatperiódusú hiteleknél.

3. Előnyös lakás megtakarítások

Szintén korábban érintettük, hogy talán soha nem volt ekkora támogatottsága annak, hogy saját lakást szerezzünk magunknak, mint most. Felsorolni is nehéz mennyiféle ingatlannal kapcsolatos állami támogatás érhető el jelenleg Magyarországon, de azért megpróbáljuk. 🙂 A lakásönerő kiépítésére az egyik legjobb lehetőségünk a lakástakarék pénztár, amelyre 30%-os, egy szerződésen belül akár 720 ezer forintot kaphatunk pluszban az államtól 10 év alatt. Szintén hasonló típusú szerződés, mégis eléggé más a NOK, amely egy angol mintára működő lakás előtakarékossági közösség. Ráadásul akár 15 év alatt 4,5 millió állami forint is ütheti a markunkat.

+1. Az egyéb állami támogatások

Ahogy az előbb is olvastuk elég szép összeggel járul hozzá az állam, ahhoz, hogy saját lakásra gyűjtsünk pénzt. De ezzel még koránt sincsen vége az állami támogatásoknak. Kezdjük rögtön a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, amely egy egyszeri és vissza nem térítendő (!!!) „segítség” az állam részéről. Mértéke attól függ, hogy mennyi gyermekünk van (vagy mennyit vállalunk), az ingatlan állapotától (új vagy régi), illetve az ingatlan méretétől. Legkevesebb újabb 600 ezer forint ütheti a markunkat, de legfeljebb pedig 10 millió forint.

Továbbá meg kell említeni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt is. Itt ugyan nem klasszikus értelemben vett plusz pénzt ad az állam, hanem extra költségektől, és bizonytalansági tényezőktől óv meg minket. Nem mindegyik hitel kaphatja meg ezt a minősítést, hiszen szigorú feltételeknek kell megfelelni. Ilyen például a gyorsított hitelbírálat, a hosszú kamatperiódus, a kamatok maximalizálása, vagy az ingyenes előtörlesztés a lakástakarék pénztárakból.

Összegezve ez a 3+1 ok az, amely miatt érdemes minél hamarabb belevágni a lakásvásárlásba (persze ha amúgy is tervezted). Gyere és keress fel minket! Szakembereink azon lesznek, hogy mind időben, mind anyagilag a lehető legjobban old meg a lakásvásárlást.