Manapság saját lakáshoz jutni nem megy egyik pillanatról a másikra, ezt mi magunk is tapasztaljuk. Tudatos felkészülésre, és jó pár évre lehet szükség, hogy megfelelő önerővel rendelkezzünk, és biztos anyagi háttérrel vágjunk bele, egy 20-30 éves pénzügyi elköteleződésbe. Viszont ebből a szempontból sem árt, ha kicsit rugalmasak vagyunk, hiszen akadnak olyan időszakok, amikor jobb feltételek mellett tudunk hitelhez jutni. Ilyen a mostani időszak is.

  1. Mert rekord alacsonyak a kamatok

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a hitelek a bank számára anyagilag nyereséges pénzügyi termékek. A bank nyeresége a kamat, amely két részből tevődik össze. Először is van a referenciakamat, ami minden bankra egyformán vonatkozik, majd ehhez adódik hozzá a kamatfelár, amelyet a bankok határoznak meg. Mivel 2 éve rekord alacsony a jegybank alapkamat (0,9%), ezért a hitelünkre számolt teljes kamat is alacsony. Nézd meg a hitelkalkulátor segítségével, mekkorák ezek az alacsony kamatok!

  1. Várhatóan változnak a feltételek

Ahogy mondani szokták minden csoda három napig tart. Bár ha a hitelekre nézve ezek a kedvező feltételek, ahogy fent is írtuk, már lassan 2 éve tart. Viszont nagyon úgy fest, hogy nem sokáig marad meg ez a kedvező lehetőség, és nem feltétlenül egy esetleges kamatemelkedés végett.

A jegybank ugyanis azt tervezi, hogy ezekből az alacsony kamatozású hitelekből (amelyeknek jellemzően rövid a kamatperiódusa) jóval kevesebb összeget vehetünk fel, mint az egyéb piaci hitelekből. Ezt azzal indokolja, hogy egy esetleges kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek vészesen megugorhatnak, ami miatt esetlegesen bedőlhetnek a hitelek.

 

  1. A fogyasztóbarát hitelek

Korábban sokat írtunk a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel előnyeiről, és arról, hogy érdemes ilyen kölcsönt felvenni. Számos kedvező tulajdonsága közül érdemes kiemelni azt, hogy jóval gyorsabban zajlik az ügyintézés. Továbbá a hosszú kamatperiódus, alacsony kamat, és a kedvező előtörlesztés lehetősége mind azt mutatja számunkra, hogy egy ilyen hitelre van szükségünk.

  1. Magas állami támogatás

Jelenleg az állam minden tőle telhetőt próbál megtenni, hogy a családok saját ingatlanba tudjanak költözni. A lakástakarékok, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, az előbb említett fogyasztóbarát hitel mind-mind az óriási segítség számunkra, hiszen ezek összesen bőven több mint 10 millió forintot is kiadhatnak. Ezeket kár kihagyni

Itt el is olvashatod bővebben, hogy az állami támogatások a lakáscéljainkhoz részletesen hogyan néznek ki.

  1. Könnyebb megtalálni a legjobb hitelt

Korábban meglehetősen bonyolult volt a rengeteg banki hitel konstrukció közül megtalálni azt, amely számunkra a legkedvezőbb. Volt olyan eset is, amikor bankról bankra sétáltunk, begyűjtöttük az ajánlatokat, és otthon kellett egymás mellé tenni a számokat. Szerencsére ezek az idők már elmúltak.

Sőt, az internet segítségével már nemcsak kiszámolhatjuk a hitelkalkulátor segítségével, hogy melyik hitel lehet a legolcsóbb számunkra, hanem számos egyéb fontos tulajdonságot is megtalálunk, amelyek fontosak lehetnek számunkra. Emellett persze fel is tudunk jelentkezni egy kalkuláció után, hogy segítsenek értelmezni a kapott rangsort, mert többször is írtuk, hogy nem biztos, hogy az a hitel lesz ideális számunkra, amelyre jelenleg a legkisebb a havi törlesztőrészlet.

Íme, ez volt az az öt fontos szempont, amely arra sarkall bennünket, hogy mostanra időzítsük az új ingatlan megszerzését. Persze ne kapkodjunk, hiszen az akár több millió forintunkba is kerülhet hosszabb távon. Mi pedig azt szeretnénk, ha ez a pénz inkább a Te zsebedben maradna. Éppen ezért vedd fel velünk a kapcsolatot! Meglátod, milyen hasznos lesz számodra, ha mi segítünk a hitelfelvételben.