Olyan érdekes dolog az, hogy ha az ember sétál az utcán óhatatlanul is hall dolgokat. És ami még érdekes, hogy szinte mindig ugyanazokat a dolgokat lehet hallani, sztereotípiákat. Ezeknek persze mind van valóságalapja, de tudjuk jól, hogy sokszor csak a panaszkodás jobban esik, mint a megoldásra fókuszálni. Pont ma reggel hallottunk egy olyat, hogy: „A hitel mindig drága, és nem tudunk jól kijönni belőle..”. Na most megmutatjuk, hogy ez egy óriási tévedés.

Miért gondolják a hitelt ráfizetésesnek?

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az ilyen jellegű sztereotípiáknak általában van valóságalapja. A hitel esetén elhangzott mondat azért lehet igaz, mert a bankok a nekünk kihelyezett hitelhez kamatot tesznek hozzá. Tehát valóban nem annyit kell visszafizetnünk, mint amennyi pénzt kaptunk, hanem egy nála magasabb összeget.

A hitelkalkulátor még azt is megmutatja, hogy várhatóan mekkora ez a plusz. Mondjuk egy 20 éves 9 millió forintos hitel esetén összesen 13.389.721 forintot. A szkeptikus megfogalmazás szerint a bank nyer rajtunk majdnem 4,4 millió forintot. Ez azonban több helyről sántít. Egyfelől szinte biztosan nem lenne lakásunk/házunk, hogyha a bank nem hitelez számunkra 9 millió forintot. Másfelől ki mondta, hogy egy hitelt felveszünk és utána 20 évig csak törlesztgetjük? A bankok adnak lehetőséget rá, hogy mi magunk jobbá tegyük a saját hitelünket.

A lakástakarék pénztár a kulcs

A kezünkben a lehetőség, hogy valóban jelentősen jobbá, és olcsóbbá tegyük a lakáshitelünket, ráadásul még az állam is preferálja ezen törekvésünket. A lakástakarék pénztári befizetéseink után 30%-os egy adott évben legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás jár. Mivel a legrövidebb futamidő 4 év, ezért könnyen kiszámítható, hogy 288 ezer forintról beszélünk most. És ez igenis sokat jelent, amikor egy hitel előtörlesztésről beszélünk.

Használjuk a lakástakarék kalkulátort, és egyből láthatjuk, hogy egy 4 éves havi 20 ezer forintos szerződés esetén 1.300.320 forint saját megtakarításunk lehet. Ezt pedig szépen beforgatjuk a hitelünkbe.

Hitel előtörlesztés a plusz milliókért

Maradjunk a 9 millió forintos 20 éves hitelnél, amelynek a törlesztője havonta 55.344 forintunkba kerül. Amennyiben az 51. hónapban a fent említett 1.300.320 forintot előtörlesztésre fordítjuk, akkor a hitelünket a 240 hónapról 198-ra csökkentettük.

Azt is írtuk korábban, hogy családon belül több lakástakarékot is indíthatunk így amennyiben nem egy, hanem 2db 20 ezer forintosat, akkor értelemszerűen 2.600.640 forintot tudunk előtörleszteni. Ezzel pedig a hitelünket lerövidítjük 161 hónapra. Forintálisan ez azt jelenti, hogy összesen a lakástakarékkal együtt befizettünk (161*55.344 Ft + 48*40.000 Ft) 10.834.384 forintot. Azaz a majd 4,4 millió forintos többlet helyet mindössze 1,8 millió pluszt fizetünk a felvett összegen felül. Nyertünk 2,6 millió forintot.

3 darab havi 20 ezer forintos lakástakarék esetén a fenti számok még csábítóbbak. A hitelünk 129 hónapra rövidül le. Így a törlesztésre 7.139.376 forintot fordítunk, a lakástakarékra pedig 2.880.000 forintot. Ez összesen 10.019.376 forint. Újabb 8 ezer forint az előzőhöz képest, összesen 3,4 millió forinttal vagyunk beljebb, arról nem beszélve, hogy a 20 éves hitelt mindössze alig több, mint 10 év alatt kifizettük.

Ahogy a cikk elején is ígértük megmutattuk, hogy igenis járhatunk igazán jól egy lakáshitellel. Persze pontos tervezés szükséges, ezért keress fel minket! Mi a Te saját igényeidhez készítünk ilyen, és ehhez hasonló terveket, így garantáltan a legjobb megoldással tudsz belevágni az ingatlanvásárlásba.