Érdekes történet az, amely most a cafeteria rendszerrel történik. Sokan jelenleg a lakáshitelüket a cafeteria keretükből fizetik, amely egy adómentes juttatás volt. Jó kezdeményezés, ezért sokan belevágtak. Sőt, sokan tervezték is, hogy így csinálják. Hát nekik rossz hírünk van. Nézzük meg, hogyan változik a rendszer és ez mit jelent a leendő hitelfelvevőkre!

Hiteltörlesztés Cafeteriából

Sokan nagyon örültek, főleg tavaly, amikor lehetőségük nyílt arra, hogy a már felvett, vagy a tavaly indított lakáshitelüket törleszthették a béren felüli juttatásukból, vagyis a cafeteriból. Ez azért érte meg a munkavállalóknak, mert 0%-os adókulcs volt a cégek számára erre a szolgáltatásra. Vagyis a megadott cafeteria keretből nagyobb összeget tudtak erre a célra fordítani, mintha mondjuk más cafeteria elemet választottak volna (pl. 40,71% vagy 34,22% lett volna az adóteher). Arról már nem is beszélve, hogy annál is kedvezőbb, mint ezt az összeget bruttó bérként kapták volna meg a pénzt, hiszen jól tudjuk a nettó és a bruttó bér között jelentős a különbség. Egy hónapban legfeljebb 83 ezer forintnyi hitelt „vállalhatott át” a cégünk a hiteltörlesztésünkből.

Milyen lesz a változás?

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy számunkra nem lesz jó a változás. Mivel 2019-től kezdve bérként fognak adózni a munkáltatók a hiteltörlesztés utána, ezért vélhetően kevesebben vagy szinte senki nem fogja ezt lehetőségként adni a dolgozójának. Nem fogják átvállalni az adóterheket, akkor már egyszerűbb bérként odaadni. Számoljunk egy kicsit és nézzük meg ez mit is jelent havi szinten!

Sok a kiesés

Egy szakértő szerint az átlagos cafeteria keret az 390 ezer forint körül mozog. Ennél az összegnél a munkavállaló nagyjából 175 ezer forinttal jár rosszabbul, hogyha bérként kapja meg a pénzét. Havi szinten ez 14.585 forint.

Érdekességképpen megjegyeznénk, hogy a hitelkalkulátor használata után láthatjuk, hogy egy 20 éves távon ez nagyjából 3 millió forintot jelent.

Azoknál a dolgozóknál, ahol a cég a lehető legnagyobb támogatást adta a cafeterián keresztül vagyis a havi 83 ezer forintot, ott még drámaibb a visszaesés. Itt a bér, és az adóteher mentes juttatás között havi szinten 37.500 forint lesz a különbség. Ez pedig a fent is kalkulált példát folytatva, 20 éves távon nagyjából 7 millió forint felvett hitelnek felel meg.

Ez már rendkívül jelentős különbség, szóval fontos, hogy jövőre semmiképpen ne tervezzünk ezzel a lehetőséggel, illetve aki idén így fizetett jövőre felkészüljön rá, hogy ez az idő elmúlik. Ők több mint 40 ezren voltak már 2016-ban is.

Megoldási lehetőségek

Az első megoldás bármennyire is nehéznek tűnik az az, hogy kicsit átszervezzük a bevételeinket, és kiadásainkat, és amennyiben érint minket, akkor a különbözetet máshonnan kell kigazdálkodni.

A másik megoldás, ha régebbi a hitelünk, hogy kiváltjuk olcsóbbra. Korábban már írtunk róla, hogy mekkora havi összegeket, és milyen sok pénzt tudunk ezzel megspórolni, hiszen még mindig alacsonyak a kamatok.

Keress fel minket, és mi segítünk Neked! Megtaláljuk azokat a megoldásokat, és trükköket, amellyel anyagilag (is) a leghatékonyabban jössz ki.