Sokunknak az egyik legnagyobb vágya, hogy minél hamarabb saját ingatlanba költözzünk. Akad, aki egyből kertes házban gondolkozik, de van, aki egy belvárosi lakásban, és még lehetne sorolni a lehetőségeket. Sokan szeretnének vidéken, vagy Budapest vonzáskörzetében élni, jó páran viszont pont fordított utat járnának be. Ami azonban közös, hogy minden ember ezt a lehető legkevesebb pénzből szeretné megoldani ezt a projektet. Erre kiváló lehetőség a CSOK, és a CSOK 10+15.

Mi az a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan kiváló lehetőség, amely segít minket abban, hogy saját otthonunk legyen. Ezt egy olyan vissza nem fizetendő állami támogatás, amely az ingatlanunk méretétől és állapotától (új vagy régi), illetve a gyermekink számától függően eltérő összeg lehet. A minimális összeg az 600 ezer forint, míg az abszolút csúcs a 10 millió forint. Ehhez a maximális összeghez arra van szükség, hogy egy új építésű 60 négyzetméter feletti ingatlant vegyünk, és legyen 3 gyermekünk 10 éven belül. Azért ez nem egy lehetetlen elvárás… Készítettünk egy táblázatot, hogy könnyebben átlátható legyen, milyen esetekben mekkora állami támogatásra vagyunk jogosultak:

Mi van, ha nincs 2-3 gyermek a családban?

Ebben az esetben két lehetőségünk áll előttünk. Az első teljesen egyértelmű, vagyis csak akkor összeget igénylünk, amely a táblázat szerint is jár nekünk. Még ha nem is kiemelkedő összeg, de azzal is beljebb vagyunk, és nem kell rá egy fillért sem fizetni.

A másik lehetőség, hogy úgymond bevállaljuk, hogy 10 éven belül lesz annyi gyermekünk, amennyire felvesszük a CSOK-ot. Ezt alaposan gondoljuk át, hiszen amennyiben nem teljesül ez a feltétel, akkor nagyon súlyos kamatok mellett kell az államnak visszafizetnünk ezt a támogatást. Közelítő számítások szerint a 10 millió forint büntetőkamatokkal együtt összesen több mint 27 millió forintunkba kerülne. Ennél drágább megoldás jelenleg nincs a hitelpiacon, vagyis akkor már jobban járunk egy sima hitellel.

Még egyszer hangsúlyozzuk a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy nagyon jó lehetőség, és mindenkinek ajánljuk, de ne vállaljuk túl magunkat! És ha eddig tetszett a CSOK, akkor a CSOK 10+15 még jobban fog.

Mit jelent a CSOK 10+15?

Az első 10-est az előbb tárgyaltuk meg, az a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás. A második 10 pedig egy a CSOK mellett felvehető maximális 15 millió forint hitelt jelenti, amelyre nagyon magas állami támogatás jár. Korábban ez CSOK 10+10 volt, vagyis „csak” 10 millió forint hitelt lehetett igényelni a támogatás mellé.

Ez a támogatás azt jelenti, hogy a kamatperiódus az egész futamidő végéig tart. Ez egyfelől óriási előny, hiszen ez relatíve azt jelenti, hogy 20-30 évig végig fix törlesztőrészlettel kalkulálhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a 3%-ban maximált kamat.

Ha nincs három gyermek, és nem is lesz, akkor sem kell aggódni. Már ugyanis 2 gyermek után is megigényelhető hasonló feltételek mellett a támogatott hitel. Ebben az esetben 10 millió forinttal kalkulálhatunk. Kicsit furcsán elnevezve ez lehetne a CSOk 2,6+10, de valljuk meg ez azért nem hangzik annyira jól.

Ahogy ebből a rövidke írásból is kiderül a CSOK 10+15 nagyszerű lehetőség számuodra, hogy sok millió forinttal olcsóbban juss saját álmaid ingatlanjához. További hasznos információkért keress fel minket! Szakembereink egy-két trükkel az olcsó hiteleket is még olcsóbbá varázsolják.