A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Magyarországon jelenleg az első számú állami támogatás, amely segít minket saját ingatlanhoz jutni. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Mi most egy olyan cikkel lepünk meg, ahol nem csak a mézesmadzagot húzzuk el, hanem azt is megmutatjuk, hogy mire figyelj nagyon, ha nem akarsz ráfizetni.

CSOK az alapoktól

Leegyszerűsítve a Családi Otthonteremtési Kedvezmény az új SZOCPOL. Egy olyan egyszeri vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet ingatlan célra kaphatunk. Fontos, hogy helyesen értelmezzük a szavakat. Egyszeri, tehát nincs lehetőségünk többször igénybe venni. És vissza nem térítendő, vagyis alap esetben, ezt tényleg szociális alapon kapjuk meg. Később mutatjuk, hogy van egy eset, amelynél viszont súlyos összegeket kell visszafizetnünk. Mutatjuk, hogy mekkora összegről is beszélünk.

A CSOK nagysága

Ennek az állami támogatásnak a pontos összege alapjaiban 2 fontos ténytől függ, a gyermekeink számától, és az ingatlantól (méret, régi vagy új építésű). A minimális összeg, amelyet kaphatunk az 600 ezer forint, míg a maximális pontosan 10 millió forint. Készítettünk egy táblázatot, amely pontosan megmutatja, hogy milyen esetekben pontos mekkora pénzt igényelhetünk. Nézd, itt találod:

CSOK

CSOK

Ahogy látható, az új lakásokra természetesen magasabb összeg igényelhető, mint a használtakra. A gyermekek számának növekedésével pedig szintén értelemszerűen növekszik a támogatás nagysága. Sőt, a gyermekek alatt nem csak azokat értjük, akik már megszülettek, hanem azokat is, akiket „bevállalunk”, hogy 10 éven belül megszületnek. Így még akár az az eset is megeshet, hogy nincs egy gyermekünk sem, de 3 gyermeket vállalunk, akkor 10 millió forintot kapunk. De ennek azért meg van a veszélye.

CSOK-csapda?

Adódik a kérdés, hogy mi történik, hogyha bevállaltunk 3 gyermeket felvettük a 10 millió forintot, de csak 2 gyermekünk lesz? Nos, fizetnünk kell az államnak vissza pénzt, nem is keveset. Ebben az esetben a 2 gyerekre és a 3-ra igényelhető összegek különbségét kell visszaadni (10-2,6=7,4 millió forint), de nem simán, hanem a kamatokkal együtt. Az ötszörös kamatok pedig 10 évig ketyegtek, így egy ki számolás után kijön, hogy 27 millió forintot kell visszaadni, a megkapott 10-re. Ez nem jó üzlet.

Éppen ezért mindenkit arra biztatunk, hogy jól gondolja meg,a gyermekvállalást ilyen szempontból. Persze mi szívesen segítünk, keress fel minket! Minden lehetőségre felhívjuk a figyelmed, és segítünk a hitel intézésben.