A falusi CSOK összes szabálya egy helyen

Már lassan egy hónapja lehet igényelni a falusi CSOK-ot. Mégis akadnak olyanok, akik még nem tudják mi is ez, és hogy milyen feltételeknek kell teljesülni. Arra gondoltunk, hogy még ha egy kicsit száraz téma is, de összeírjuk egy helyre, amit a falusi CSOK-ról tudni érdemes. Így, ha bármi kérdés merül fel, nincs is más teendő, mint megnyitni ezt a cikket, és megtalálni a megfelelő információt.

A legfontosabb tudnivalók

A falusi CSOK egyelőre úgy néz ki, hogy 2019 július elseje és 2022 június 30-a között lesz igényelhető. A települések listájára 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszám alatti település került. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatóak.

Az alábbi célokra lehet igényelni:

 • új lakás építése
 • új lakás vásárlása
 • használt lakás vásárlása
 • használt lakás vásárlása
 • meglévő ingatlan bővítése
 • meglévő ingatlan korszerűsítése

Ebből is kiderül, hogy a falusi csok-nál használt lakásokra, tanyára is vonatkozik ez az állami támogatás, nem csak újakra, mint a sima CSOK esetében.

Az igényelhető összegek

1 gyermek után változatlanul 600 ezer forint lesz a használt lakások CSOK-jának az összege, 2 gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, 3 gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekszik. Akik legalább 4 gyermeket nevelnek, az eddigi 2,75 millió helyett szintén 10 millióra lesznek jogosultak az érintett kistelepüléseken. Tehát a maximális összegek 600 ezer forint, 2,6 millió forint és 10 millió forint.

Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 3 gyermekünk van, és 10 millió forintot szeretnénk használt lakásra felvenni, akkor fontos tudni, hogy „csak” 5 millió forintra számíthatunk a vásárlásnál. A másik 5 milliót felújításra és korszerűsítésre lehet használni.

Az alábbiak is nagyon fontosak

A törvényhozók felkészültek az esetleges visszaéléssel próbálkozókra is, ezért az alábbi dolgokat érdemes tudni még:

Szükség van minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony.

A minimális négyzetméter határokat az alábbiak: egy, kettő illetve három gyermek esetén lakásoknál 40, 50 és 60 nm a minimális alapterület, míg házak esetében 70, 80 és 90 nm az alsó határ.

A közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott, vagyis nem engedélyezett.

A korszerűsítési munkákról

Az alábbi tételek tartoznak bele a korszerűsítési munkálatokba:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Hogyha ezekkel tisztában vagyunk, akkor szinte minden fontos információ a birtokunkban van. Szeretnél ennél is többet tudni? Érdekel a falusi CSOK? Akkor ne habozz és keress fel minket! Mi megkeresünk, és a legjobb megoldást tesszük le az asztalodra!