Köznyelven szólva most mindenki egy kicsit be van sózva. Olyan mértékű állami támogatásokkal bombáznak minket a hírekben, amelyre korábban még nem volt példa. Így pedig még azok is kedvet kapnak egy új, nagyobb otthon megvásárlására, akik valójában nem is igazán tervezték. Ezzel persze nincsen semmi gond, hiszen mindenkinek a szíve joga eldönteni mikor akar váltani. És most tényleg elég jók a lehetőségek. Viszont kapkodni semmiképpen nem szabad, mert akkor olyan hibákat véthetünk, amely sok pénzünkbe kerülhet. Vagy abba, hogy nem lesz miénk a kinézett ingatlan. Tarts velünk, és akkor nem fogsz hibázni!

Miért most?

Csak röviden leírva a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a Családvédelmi Akcióterv, azon belül is a Babaváró hitel olyan lehetőséget nyújt együtt, amellyel akár 20 millió forintot is adhat nekünk az állam. És akkor még a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelekről nem is beszéltünk, amely akár még további 15 millió forint is lehet. Emellett jön a falusi CSOK is.

És, ami szintén nagyon fontos. A jegybanki alapkamat még mindig 0,9 százalék, ami magával hozza, hogy a hitelek kamatai is alacsonyak, azaz olcsóak. De a hitelfelvétel folyamat még mindig rejteget magában nehézségeket.

Az első legfontosabb teendő

Végezzünk hitel előminősítést! Ez egy olyan folyamat, amely teljesen ingyenes. El kell mennünk a bankba, és végigcsinálni a pénzügyi átvilágításunkat. Ez azért nagyon nagy előny, mert pontosan tudni fogjuk, hogy legfeljebb mekkora hitelt bír el a keresetünk. Így csak olyan ingatlanok között fogunk szétnézni, amelyeket valóban megengedhetünk magunknak. Ráadásul a bankok ezt akár fél évig is megőrzik. Így amikor a hitelfelvételre kerül a sor, akkor ezt nem kell újra megcsinálni, vagyis jelentős időt spórolunk meg magunknak. De melyik bankba menjünk?

Összehasonlítás mindenek előtt

A lehető legjobb módja, hogy megtaláljuk a bankot, amely számunkra a legelőnyösebb, hogyha használjuk a hitel.hu kalkulátorát. Itt ugyanis az összes lehetséges szempont szerint össze tudjuk hasonlítani a hiteleket. Legyen szó akár arról is, hogy CSOK-ot is igényelünk a hitelünkhöz. Hosszú vagy rövid kamatperiódus.

Itt jegyeznénk meg, hogy az eredményeket nem árt egy szakértővel átbeszélni. Egyrészt könnyebben érthető lesz egy-két feltétel, másfelől olyan trükköket ismernek, amellyel még olcsóbbá is lehet tenni a hitelt.

Szerződés, értékbecslés és társai

Nagyon fontos elemei ezek a hitelfelvételnek. A banknak a hitelfelvételhez szüksége van az adás-vételi szerződésre. Minden bank ad egy tájékoztatót arról, hogy pontosan minek kell szerepelnie a dokumentumban. Ehhez ragaszkodjunk, hogy ne ezen csússzon el az ingatlanvásárlás!

Az értékbecslés és a hitelelbírálás a lelke mindennek. Hogyha itt minden rendben van, akkor már csak formalitások vannak hátra. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetén ez a folyamat rendkívül gyors, hiszen törvény szabályozza.

Amint aláírtuk a bankkal a szerződést közjegyző előtt már csak 2 apróságot kell elintéznünk, és máris utalni fog a bank. Tegyük fel hogy eddig minden rendben ment. Aláírtuk a szerződést. Jellemzően ilyenkor kell kötnünk egy lakásbiztosítást az új ingatlanunkra, és ezt engedményeztetni kell a bank részére. Erre azért van szükség, mert a banknak fedezetül adjuk az ingatlant a hitelért cserébe. A másik feladat, hogy az ingatlan tulajdonlapján széljegyre kerüljön a bank. Vagyis, hogy hivatalos formában is látszódjon, a hitel.

Ezek azonban tényleg olyan apróságok, amelyen már nem csúszhat el a hitel. Így „dióhéjban” ennyi a történet. Amennyiben még kérdések maradtak benned, vagy valamilyen részletről többet szeretnél tudni, akkor keress fel minket! Mi segítünk Téged egészen az első lépéstől kezdve addig, amíg vissza nem fizetted az egész hiteledet.