Az utóbbi negyedévben rengeteget olvastunk a különböző fix hitelekről, és ezeknek az előnyeiről. De azt vettük észre, hogy sokan nem tudjuk mi is az a fix hitel? Mitől jó? Egyáltalán mitől vannak jelentős eltérések az egyes banki ajánlatok között? Nos, minden ilyen jellegű kérdésre a kamatperiódus fogalma fog nekünk választ adni. Ismerjük meg hát közelebbről, és fejtsünk meg egy-két titkot!

Mitől függ a hitel törlesztőrészlete?

Igazság szerint a legfontosabb tényező maga a hitelkamat. Korábban már sokszor megírtuk, hogy a hitelkamat alapesetben két részből tevődik össze. Ez a kettő az alapkamat, és a kamatfelár. Az alapkamat a magyar hiteleknél a jegybanki alapkamat, melynek nagysága (még mindig) 0,9 százalék. Erre jön a kamatfelár, amelyet a piac szabályoz. Így jönnek ki jelenleg a jelzáloghitelekre a 3-5% közötti kamatok, amelyek olcsóak. 10 év ennek nem ritkán a háromszorosa volt a hitelkamat. De meddig számolhatunk ugyanazzal a törlesztővel?

A kamatperiódus

Ez a fogalom takarja azt az időszakot, amelyen belül nem változik meg a hitelünk kamata, és ezáltal a törlesztőrészlet sem. Könnyen elképzelhető például, hogy a jegybanki alapkamat növekedni fog az elkövetkező 5-10 évben. Ez pedig azt jelentené, hogy a mi hitelünk kamata is vele ugrana felfele. Kivéve, hogyha még tart a kamatperiódusunk. Számoljunk egyet!

A hitel.hu kalkulátora ezt is tudja

Kedvenc kalkulátorunkkal számoljunk egy 13 millió forintos 20 éves hitelt, amelynek 3 hónapos a kamatperiódusa, és egy olyat is, amelynek 10 év. A legjobb ajánlatok a következőek:

A K&H Bank 67.315 forintért ad nekünk hitelt, 2,38%-os THM mellett 3 hónapos kamatperiódussal. 10 éves periódus esetén a Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát Hitele az első, amit látunk havi 82.806 forinttért, és 4,69%-os THM-mel.

Tegyük fel, hogy 5 év múlva a jegybanki alapkamat felugrik 3,5%-ra. Az első hitel kamata mondjuk 6,2%-ra ugrik fel. Míg ez utóbbi hitelnél nem érint minket a változás. Egy 15 éves távon innentől fogva 89.480 forintot kell fizessünk. Illetve további emelkedés esetén még többet. Na ez a kamatperiódus ereje, megvéd akár havi 20 ezer forint emelkedéstől.

Kérdéssel fordulj hozzánk bátran! Mi minden lehetőségről tájékoztatunk, hogy a legjobb döntést tudd meghozni.