Lehet szidni a hiteleket, meg panaszkodni rá, mégis 10-ből 9 ember önszántából, előbb-utóbb vesz fel pár milliót. Lehet, úgy vagyunk vele, hogy ez számunkra a szükséges rossz a nagy álmunkhoz, a saját lakáshoz. Próbáljuk meg ezt a szükséges rosszat a minimálisra csökkenteni! Ezért most legyen szó pár olyan alapszabályról, amelyek felfoghatóak egyfajta fájdalomcsillapítóként is.

1. Minél kevesebb, annál jobb

Persze könnyű mondani, jelen esetben írni. De mégis gondoljunk bele, hogy általában 20-25 évre köteleződünk el egy hitelfelvételnél. 1-2 év nem számít olyan sokat, és a legtöbb esetben 1-2 millió forintot, plusz a kamatokat is meg tudjuk spórolni.

Persze, ha egy alacsony kamatú akciós hitel ajánlatot kapunk, vagy tényleges álmaink ingatlanja talált ránk, akkor nincs mit tenni, azonnal cselekedni kell.

2. Nem az első lehetőség lesz a legjobb

Ahogy fentebb is írtuk, hosszú távra köteleződünk el, ezért érdemes alapos összehasonlítást végezni az egyes hitelek között. Sokan belefutnak abba a csapdába, hogy csak a havi törlesztőrészlet alapján választanak hitelt. Ezzel csak az a baj, hogy az elején havi pár ezer forintos „spórolás” nem jelenti azt, hogy végig olcsóbb lesz a hitelünk. Több összetevő alapján, több kalkuláció után, találjuk meg a nekünk való megoldást.

3. A hitelfelvétel nem ingyenes

Ne feledjük el, hogy számos költséggel kell kalkulálnunk, mondjuk egy lakásvásárlásnál. Szerződéskötési díj, közjegyzői díj, tulajdoni lap… csak egy pár a felmerülő kiadásokból. Mielőtt belevágnánk a nagy kalandba, ezekre mindenképpen figyeljünk oda, és akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

A hitel jó, ha jól választunk

Így végigolvasva arra juthatunk, hogyha ezt a három alapszabályt betartjuk, akkor nem valószínű, hogy azok táborát fogjuk gyarapítani, akik panaszkodnak a hitelekre. Sokkal inkább olyan tudatos emberek közé fogunk tartozni, akik örülnek a lehetőségnek, és az új lakásnak is. Sokkal jobb érzés ilyen hangulatban végigvinni a projektet, mint elégedetlenkedve, és rossz hangulatban. Ennél már csak akkor lehet jobb, ha a hitel.hu kalkulátorát használod, mert akkor végig tudunk segíteni a nehéz első lépésektől, a bonyolult hitelfelvételei folyamaton keresztül egészen a kulcs átvételéig.