Az újratervezett SZOCPOL, vagyis a CSOK egy olyan lehetőséget nyújt számunkra, amellyel minden családos, vagy családot tervező embernek könnyebbé válik az ingatlan vásárlás, vagy építés. Szerencsére a feltételek folyamatosan változnak, és egyre életszerűbbek, így mindenképpen érdemes foglalkoznunk vele. De van egy dolog, amire nagyon oda kell figyelnünk. Íme, a részletek:

Mikor igényelhetjük?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényléséhez 2 fontos tényezőnek kell megfelelni, a gyermekek számának, és az ingatlannak. Sőt ezek összefüggésben vannak egymással, amelynek függvényében derül ki, hogy mekkora összegre vagyunk jogosultak.

A lakásnál/háznál a legfontosabb kritérium, hogy új építésű, vagy használt-e az ingatlan. Emellett persze az sem mindegy, hogy mekkora az alapterülete.

Ami a gyermekeinket illeti, már egy gyermek megléte is okot ad a CSOK igénylésére, de persze minél több gyermekünk van (vagy tervezünk, és vállalunk), annál magasabb ez az összeg.

Legjobb esetben (új építésű ingatlan; 60 négyzetméter lakás esetén, 90 négyzetméter lakóháznál; legalább 3 gyermek) akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk.

Óvatosan a gyermekvállalással!

Azt ugye fentebb is jeleztük, hogy nem csak a meglévő gyermekekre lehet igényelni a CSOK-ot, hanem a még meg nem születettekre is, vagyis azon gyermekeinkre, akiket még tervezünk. Adódik a kérdés, hogy mi történik, ha ő(k) mégsem születik/születnek meg. A támogatás felvételétől számítva 10 évünk van, hogy megszülessen mind a három baba. Két gyermeknél 2,6 millió forintra lehetünk jogosultak, míg három esetén 10 millióra. A különbség nem kevesebb, mint 7,4 millió forint.

Gondolhatnánk azt is, hogy „mindössze” ennyit kell visszafizetnünk. A valóság azonban messze nem így van. A jogszabály szerint ugyanis a 10 év alatt folyamatosan ketyeg rajta a kamat ötszöröse(!!!), mely jelenleg 4,75%.

Gyorsan utánaszámolva ez azt jelenti, hogy a 7,4 millió forint után a kamatokkal együtt majdnem 27 millió forintot kell visszafizetni az államnak. Éppen ezért mindenkit szépen kérünk, hogy alaposan gondolja át, valóban 3 gyermek után szeretne-e igényelni CSOK-ot!

Érdemes elkérni az államtól ezt az összeget

Összességében teljesen egyértelmű, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a mi érdekeinket szolgálja. Sokkal könnyebb ilyen támogatás mellett megszerezni a saját ingatlanunkat. Egyedül arra figyeljünk oda, hogy ne vállaljuk túl magunkat! Ahogy a számok is mutatják, arra eléggé ráfázhatunk. Amennyiben kérdésed van, keress minket! Mi segítjük tudásunkkal, tapasztalatunkkal.