A régi SZOCPOL felújított változata, vagyis a CSOK egy olyan lehetőséget nyújt számunkra, amellyel minden családos, vagy családot tervező embernek egyszerűbbé válik az ingatlan vásárlás. Szerencsére a feltételek folyamatosan változnak, és egyre életszerűbbek, így mindenképpen érdemes foglalkoznunk vele. De van egy dolog, amire nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne üssük meg a bokánkat. Íme, a részletek:

Mikor igényelhetjük?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényléséhez 2 tényezőnek kell megfelelni, a gyermekek számának, és az ingatlannak. Sőt ezek összefüggésben vannak egymással, amelynek függvényében derül ki, hogy mekkora összegre vagyunk jogosultak.

A lakásnál/háznál a legfontosabb kritérium, hogy új építésű, vagy használt-e az ingatlan. Emellett persze az sem mindegy, hogy mekkora az alapterülete. Készítettünk egy táblázatot, hogy egyszerűbben átlátható legyen:

Legjobb esetben (új építésű ingatlan; 60 négyzetméter lakás esetén, 90 négyzetméter lakóháznál; legalább 3 gyermek) akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk.

Figyeljünk a gyermekvállalással!

Az sokak által ismert, hogy nem csak a meglévő gyermekekre lehet igényelni a CSOK-ot, hanem a még meg nem születettekre is, vagyis azon gyermekeinkre, akiket még tervezünk.

Adódik a kérdés, hogy mi történik, ha mégsem születik meg a baba. A támogatás felvételétől számítva ugyanis 10 év áll rendelkezésünkre, hogy megszülessen mind a három baba. Két gyermeknél 2,6 millió forintra lehetünk jogosultak, míg három esetén 10 millióra (Ahogy a fenti tábla is mutatja). A különbség elég tetemes, 7,4 millió forint.

Ésszerű megoldás lenne, hogy a különbözetet kell csak visszafizetnünk. A valóság azonban messze nem így van. A jogszabály szerint ugyanis a 10 év alatt folyamatosan ketyeg rajta az  alapkamat ötszöröse(!!!), amely jelenleg  összesen 4,75%.

A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a 7,4 millió forint után a kamatokkal együtt majdnem 27 millió forint az az összeg, amelyet visszakér tőlünk az állam. Márpedig 10 millió forintra 27-et visszaadni nem kimondottan jó üzlet.

Hasznos lehet az állami pénz

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egyértelműen nagy segítség a részünkre.. Sokkal könnyebb ilyen támogatással hozzájutni a saját otthonunkhoz. Egyedül arra figyeljünk oda, hogy ne vállaljuk túl magunkat! Ahogy a számok is mutatják, arra eléggé rosszul járhatunk, hogyha nem kellő odafigyeléssel járunk el. Amennyiben kérdésed van, keress minket! Mi segítünk legyen szó akár CSOK-ról, Babaváró hitelről vagy sima hitelről.