Egyre többen jönnek rá arra, hogy azért mert ők felveszik a Babaváró hitelt, attól még nem kell a CSOK-ról. Sőt. Kimondottan meggondolatlan döntés lenne, hiszen a kettő teljesen jól kiegészíti egymást. Éppen ezért elevenítsük fel, hogy mit is kell tudnunk erről a bizonyos Családi Otthonteremtési Kedvezményről!

Mit kell bevállalni?

Gyakran halljuk ezt a kérdést. És mindig azt válaszoljuk, hogy lehet, hogy semmit. 🙂 Ez ugyanis egy olyan állami támogatás, amely mértéke függ a gyermekek számától, az ingatlan építésétől (új vagy régi) és a méretétől. Tehát ha mondjuk van már két gyermeketek és az ingatlan is megfelel a paramétereknek, akkor semmit nem kell bevállalni. Mindössze meg kell igényelni a pénzt, és az ingatlanra költeni.

Mennyi pénzt kaphatunk?

Teljesen jogos a kérdés. Azért nem mindegy, hogy 600 ezer forintot kapunk meg, vagy mondjuk 10 millió forintot. Nem véletlen hogy ezeket a számokat írtuk, hiszen ez a két szélsőérték. Ezen belül több összeg lehetséges, de ha azt most végigírnánk nagyjából senki nem olvasná el. Éppen ezért inkább készítettünk egy táblázatot, amely segítségével könnyen megtalálhatod, hogy mekkora összeget tudsz az államtól igényelni (a bankokon keresztül)

Mit jelent a bevállalt gyermek?

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt nem csak a meglévő gyermekek után lehet igénybe venni, hanem van arra lehetőség, hogy „bevállaljuk”, hogy az elkövetkező 10 évben gyermekünk, vagy gyermekeink fognak születni. A gyakorlatban tehát az is lehetséges, hogy egyáltalán nem vagyunk még szülők, de 3 gyermek után veszünk fel akár 10 millió forintot.

Ezzel azonban óvatosan! Ha mégsem születik meg a bevállalt gyermek, akkor sokat kell visszafizetni az államnak. Erről itt találsz részleteket.

Tényleg lehet, hogy fizetni kell vissza pénzt?

Alapesetben nem. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény normál esetben egy vissza nem térítendő állami támogatás. Viszont, ahogy az előbb is említettünk, ha nem megszületett gyermek után igényeljük, és nem teljesítjük, a vállalásunkat, akkor igen. Méghozzá nem is keveset. A jogos, és a felvett támogatás különbségét kell visszafizessük, ráadásul kamatokkal. A kamat mértéke éves szinten most 5% körül van. 10 évre ez elég magas pluszköltséget jelenthet, ezért még egyszer kérünk mindenkit, hogy jól gondolja át, hogy hány gyermek után igényel állami támogatást.

Miben más a falusi CSOK?

2019 július elsejétől már nem csak CSOK-ot igényelhetünk, hanem akár falusi CSOK-ot is. Ez tulajdonképpen felfogható a CSOK kistestvérének is. Itt kicsit mások a szabályok, de a lényege az, hogy olyan kisebb településeket, falvakat, tanyákat szeretnének ezzel fejlődésre ösztönözni, ahol kevesebb, mint 5 ezren laknak, és népességcsökkenés volt az utóbbi években. A falusi CSOK egy egész külön cikket érdemel, a sok egyéni feltétele miatt, amit itt találsz.

Jár kedvezményes hitel?

Igen, bizony így van. Amennyiben három gyermek után igénylünk CSOK-ot, akkor mellé akár 15 millió forint kedvezményes hitelt is tudunk szerezni (fixált kamattal, olcsóbb, mint az átlag piaci hitel). Sőt, egy korábbi változtatás eredményeként már 2 gyermek után is 10 millió forintig tudnk élni ezzel a lehetőséggel. Korábban ezt hívták CSOK 10+10-nek. De most ha konkrétak akarunk lenni, akkor van CSOK 10+15 és CSOK 2,6+10. 🙂

Igazság szerint a CSOK-kal kapcsolatban ezek azok a kérdések, amelyek a leggyakrabban felmerülnek. Te is megtaláltad a kérdésedre a választ? Ha igen, akkor keress fel minket és segítünk az ügyintézésben. Ha nem, akkor is keress fel minket! Megválaszoljuk.