Sokat esik szó arról, hogy ha valamikor, akkor most tényleg megéri belevágni egy lakáshitelbe. Ilyenkor olyan hangokat lehet hallani, hogy „Ha ezt tudtam volna, akkor várok pár évet és most veszek fel hitelt”. Nem kell aggódni itt a lehetőség előttünk, úgy hívják, hogy hitelkiváltás. Járjuk körbe ezt a témát!

Alap tudnivalók a hitelről

A bankok azért helyeznek ki hiteleket, hogy számunkra egyszerre egy nagyobb összeg a rendelkezésünkre álljon. Ezért cserébe kamatot kér. Vagyis a számunkra kiutalt pénzért kicsit több kér vissza. Ennek a többletnek a mértékét pedig kamatban fejezi ki. Ez a kamat pedig két részből áll egy referencia kamatból, és egy kamatfelárból.

Emiatt történhet meg az, hogy bizonyos időszakokban, mint most, sokkal alacsonyabb kamatok mellett vehetünk fel lakáshitelt. Jelenleg ugyanis a referenciakamat, vagyis a jegybanki alapkamat 0,9%. Ez rekord alacsonynak számít, hiszen például 2011-ben 7,00% volt.

Gondoljunk csak bele, hogy míg most egy átlagos lakáshitel kamata 2-3% körül mozog, addig 2011-ben ennek a 3-szorosa volt csak az alapkamat. Értelemszerű, hogy drágábbak voltak a hitelek is.

A hitelkiváltás jó lehetőség

Ilyenkor nem kell csüggedni, vagy a jó sorsot átkozni, hogy: „miért nem akkor volt ilyen olcsó a hitel, amikor nekem kellett?”, hanem számolni egyet a hitelkalkulátorral! Annyi a különbség a számításban hogy legfelül beállítjuk a legördülő menüben a hitelcélnál a legalsó lehetőséget, hogy hitelkiváltás, és már számolunk is, tegyük meg!

Egy 6 millió forintos hitel kiváltása 15 éves futamidő mellett a legolcsóbban a K&H Banknál jön ki, hiszen 38.970 forintot kell csak havonta fizetnünk. Összesen pedig 7.141.751 forint az, amit 15 év alatt szépen folyamatosan elutalunk. Csak érdekességképpen egy 15 éves sima hitelnek, ahol 7%-os kamattal számolunk a havi törlesztőrészlete 53.929 forintra jön ki. 28% a különbség, forintban kifejezve pedig 14.959 forint egy hónapban.

Reméljük sikerült felhívni a figyelmedet arra, hogy felvizsgáld a meglévő hiteledet. Keress fel minket, és mi elvégezzük helyetted ezt a munkát! Látni fogod, hogy mennyi pénzt spórolunk Neked, amelyet biztosan más célokra is el tudsz költeni.