Folytatjuk népszerű európai kitekintésünket. Nagyon örültünk, hogy az oldalainkon nem csak a gyakorlatias cikkek voltak népszerűek, hanem azok is, amelyek egy kis kitekintés tesznek a nagyvilágba. Szerintünk is izgalmas téma, hogy hogyan működnek hozzánk képest külföldön bizonyos hitelezési folyamatok, érdekességek. Ezúttal (is) jó hírekről tudunk beszámolni:

Az európai hitelviszonyok

Ahogy bizonyára sokan tudjuk a 2006-os év nagyon sok mindenkiben mély nyomot hagyott. Ez a nagy válság a pénzügyi szektort jelentősen megrendítette, így értelemszerűen a hitelpiacot is. Akiknek deviza hitelük volt, azok számára rendkívül megugrott a hiteltartozás, ez pedig nyilván a kedvet is elvette a további hitelektől.

A Financial Times szerint azonban oda jutottunk Európa szinten, hogy GDP arányosan 57,6%-ra csökkent a háztartások adósságállománya 2018 végére. 2006 óta nem volt ilyen alacsony ez a szám, ami remek hír.

Mi a helyzet az egyes országokban?

Egy kicsit visszaugorva az előző gondolathoz, ez az 57,6% már csak azért is egy szép szám, mert például az Amerikai Egyesült Államokban ez 75%, míg az EU-ból kilépett briteknél 86%. De az egész Európai Unióra jellemző, hogy helyre állt a rend, hiszen tavaly év végére 7,9%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta is (2008 óta nem volt ilyen).

Érdekes, hogy a leginkább eladósodott családokat Hollandiában találjuk, náluk 103%-os a GDP arányos adósság mértéke, úgy hogy 2010 óta 16 százalékpontos a csökkenés.

A legnagyobb csökkenés Spanyolországban található, hiszen majdnem 26%-kal sikerült csökkenteniük ez a rátát. Egészen pontosan 85%-ról 59,6%-ra.

Oroszországban a legalacsonyabb a GDP arányos tartozási ráta, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az ingatlanok majdnem 60%-a teljesen tehermentes, vagyis semmilyen jelzáloghitel nincs rajta.

Összegezve egész Európára jellemző, hogy az alacsony kamatok és az erősödő gazdasági termelés hatására bátrabban vállaljuk, hogy hitelt veszünk fel. Amennyiben Te is gondolkozol valamilyen hitelben, akkor először használd a hitel.hu kalkulátorát! Ha ezzel meg vagy keress fel minket! Mi segítünk értelmezni az eredményt, hogy tényleg a legjobban hozzád illő hitelt vehesd fel.