Nem olyan régen kijöttek a legfrissebb adatok arról, hogy az elmúlt fél évben hogyan alakultak a lakosság lakáshitel felvételi szokásai. Nagyon érdekes megnézni az egyes trendeket, és ha még nem vettünk fel hitel, vagy még vacillálunk, akkor a számok, adatok segíthetnek bennünket a döntés meghozatalában. Íme, jöjjenek az érdekességek!

Jelentősen több hitelt vettünk fel

Ahogy azt előre sejteni lehetett, az alacsony kamatkörnyezet, és a nagymértékű állami támogatottság kedvező fogadtatásra lelt a lakosságnál. Az előzetes kalkulációk tehát beváltak, és 30% feletti piaci növekedésről tudunk beszámolni. Forintálisan ez azt jelenti, hogy közel 400 milliárd forint hitelt folyósítottak számunkra a bankok.

Egyéb érdekességeket is észrevettünk ezekből a kimutatásokból, amely biztosan Téged is érdekel, amennyiben hitel felvételen gondolkozol.

A fix hiteleket választjuk

Egyre inkább tudatosan kezeljük a hitelügyleteinket és ez nagyon pozitív. Nem csak alapos kutatás és összehasonlítás után választjuk ki a megfelelő hitelt, hanem olyan részletekre is figyelünk, amelyekre korábban nem fektettünk akkora hangsúlyt. Ilyen például a kamatperiódus.

Az utóbbi időben, vagyis az elmúlt hat hónapban felvett hitelek 78%-ánál legalább 1 éves kamatperiódusú szerződésre esett a választásunk. Ez egyértelmű jele annak, hogy hajlandóak vagyunk pár ezer forinttal többet fordítani a törlesztésre cserébe azért, hogy „biztonságban legyünk”. A kamatperiódus ideje alatt ugyanis nem változik a havi törlesztésünk.

Persze azért érdemes különbséget tenni a kamatperiódusok hossza közt is. A nemzetközi tendenciák, és gazdasági helyzet miatt ugyanis a szakértők kamatemelkedést várnak. Így akár egy 5 vagy 10 éves kamatperiódus is jócskán jövedelmező lehet számunkra. Sőt, a futamidő végéig rögzített hitel is jó lehetőség lehet, hiszen a rekord alacsony kamatok nem fognak kitartani 20-25 évig.

Száz szónak is egy a vége, folyamatosan egyre több hitelt veszünk fel, hiszen minden adott hozzá. Azt tudjuk javasolni, hogy akinek mostanában van szándéka hitelt felvenni, az ne várjon sokáig. Keressen fel minket! Mi segítünk megtalálni az ideális megoldást, és mutatunk egy-két trükköt, amellyel az olcsó hitel még olcsóbb lehet.