Amikor eldöntjük, hogy el jött az idő, hogy megszerezzük a saját ingatlanunkat, akkor rendkívül lelkesen és vidáman vágunk bele a tervezésbe, és a megvalósításba. Aztán ahogy jönnek a kisebb-nagyobb akadályok a lelkesedésünk egyre fogy.  A végén már a legtöbben nyűgösek vagyunk, és kiül ránk a „csak legyünk már túl rajta” érzés. Ezt elkerülendő tegyük egyszerűbbé a saját életünket, és legalább a hitelfelvétel legyen egy sima rutinfeladat. Ezekre figyeljünk!

Készítsünk előminősítést (scoringot)!

Nem győzzük hangsúlyozni, és felhívni a figyelmet arra, hogy az előminősítés legyen a kezdő lépésünk. Olyan evidens, és annyira megkönnyíti az életünket. Besétálunk a bankba, kikérjük a megfelelő papírokat, beszerezzük a szükséges igazolásokat. Időnk van bőven, hiszen nem köt minket az adásvételi szerződés határideje.

És mit nyerünk vele?

Pontosan tudjuk, hogy mekkora hitelt vehetünk fel, milyen paraméterekkel. Tudunk majd játszani a futamidővel, hogy a legjobban jöjjünk ki. És azt is tudni fogjuk, hogy milyen értékű, mekkora ingatlanban gondolkodjunk.

A tulajdoni lap körüli gondok

Nagyon fontos tétel, hiszen számos ingatlan vétel csúszott el emiatt. Még a szerződéskötés előtt győződjünk meg róla, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan tényleg tehermentes-e a valóságban a közös költség, és közüzemi tartozások szempontjából.

Ezeket ugyanis rendezni és töröltetni kell, és ez 30 napba is beletelik.

A másik kellemetlenség lehet az, hogy a tulajdoni lapon máshogy van bejegyezve az ingatlan állapota, mint a valóságban. Ez szinte mindenhol azonnali kizáró ok lehet.

 

Az adásvételi szerződés buktatói

Tegyük fel, hogy eljutottunk oda, hogy meg van a vásárolandó ingatlan, és készülünk a szerződés aláírására.

Nagyon fontos, hogy előtte a bankból kikérjük az a dokumentumot, amely tartalmazza, hogy mit várnak el tőlünk, hogy mi kerüljön bele a szerződésbe. A legtöbb ügyvéd ezzel tisztában van, de azért az ördög nem alszik. Láttunk már nem egy olyan esetet, amelynél bizony újra kellett írni az adásvételi szerződést, és ez anyagilag is felesleges plusz kiadás.

Szintén érdekes lehet, hogyha a személyes okmányaink érvényessége lejártak. Így nem lehet leszerződni, és újabb kellemetlen köröket kell futnunk, és később jutunk hozzá az új otthonunkhoz.

Amennyiben ezeket a buktatókat elkerüljük, vagy megelőzzük, akkor tulajdonképpen semmiért nem kell aggódnunk. És olyan könnyed és sima lesz az ügylete, amelyre mindenki féltékeny lehet. Kérdésed van? Tedd fel nekünk! A kezdetektől végig tudunk segíteni, egészen álmaid ingatlanjáig.