Reméljük, abban egyet tudunk érteni, hogy egy hitel akkor jó, ha olcsó és már visszafizettük. 🙂 Komolyra fordítva a szót, a legtöbb panasz a hitelekre nem a törlesztés alatt érkezik, hanem a hitelfelvétel alatt. Érthető, hiszen alap esetben ez egy stresszesebb helyzet, és nagyon gyorsan szeretnénk már túl lenni rajta. Hiszen már megtaláltuk az új ingatlanunkat, csak még nem költözhetünk bele. Ha megfogadod ezt a 3 tanácsot, akkor garantáltan nem fogsz panaszkodni a hitelfelvétel alatt.

  1. A keveset használt hitel előminősítés

Szinte minden írásunkban említést teszünk róla, mert megkerülhetetlen lehetőség ez a kezünkben. A hitel előminősítés az egyik legnagyobb segítségünk abban, hogy gördülékenyen menjen a hitelfelvétel.

Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy abban a pillanatban, hogy előjön a gondolat egy ingatlan vásárlására, végezzük el a hitel előminősítést. A bankba leadunk minden fontos munkáltatói papírt, jövedelemigazolást,… A bankosok pedig elvégzik a minősítést. Ennek eredményeképpen mi pontosan tudni fogjuk, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, vagyis mekkora az a „plafonösszeg”, amelyet fel tudunk venni. Sőt, azt is pontosan tudjuk, hogy ehhez az ingatlannak nagyjából milyennek kell lennie értékben, állapotban. Ezzel ki is kerültük azt a hibát, hogy túl nagy hitelt szeretnénk felvenni vagy, hogy az ingatlan, amit találtunk nem terhelhető.

Plusz extra előny, hogy ezt az előminősítést a bankok tárolják egy bizonyos ideig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor már konkrét hitelfelvétellel fordulunk a bankhoz, akkor a mi anyagi vizsgálatunkra már nem időt szánni, csak az ingatlant kell minősíteni. Ezzel még plusz időt is nyerünk.

Ezért az első tanácsunk: Készíts hitel előminősítést!

  1. Pontos és részletes összehasonlítás

Szintén gyakori téma az oldalunkon, hogy teljes körű összehasonlításra van szükség. Hiába dolgozik egy ismerősünk X banknál, elég kicsit az esély rá, hogy náluk van a számunkra ideális hitel (persze lehet). A hitelfelvétel egy olyan kötött folyamat, ahol szinte nem nagyon lehet gyorsítani a folyamaton, ha esetleg ezzel az indokkal erősítenénk magunkban ezt az ötletet.

Javasoljuk, hogy ezt a kalkulátort próbáld ki, és nem fogsz hinni a szemednek! Ugyanakkora hitelösszeg és futamidő mellett az eltérések rövidtávon (havi törlesztő) és hosszútávon (összes visszafizetendő) is megdöbbent nem egyszer minket is. Ki szeretne 75 ezer forintot törleszteni havonta, hogyha 50 ezer forintból is megúszhatná? Ha van 75 ezer forintunk erre a hitelprojektre, akkor érdemesebb a különbség 25 ezer forintot egy megtakarításba (TBSZ számla, lakástakarék) tenni és az ott összegyűlt pénzt beforgatni a hitelbe.

A második tanácsunk: Készíts/készíttess részletes összehasonlítást!

  1. Az adásvételi szerződésben rejlő buktató

Nagyon sokszor fordul elő, hogy a célegyenesben csúszunk meg. A hitelfelvételnél ez az adásvételi szerződés is lehet. A bankok konkrét listát adnak arról, hogy pontosan milyen adatoknak, és milyen formában kell benne lennie a szerződésben. Itt erősnek kell lenni, és az ügyvédnek is határozottan fel kell hívni erre a figyelmét. Hiába ír sok ilyen szerződést egyes bankoknak egyedi elvárásai lehetnek.

A harmadik tanács: Figyeljünk a bank elvárásaira

Nos, igazság szerint ez volt az a három legfontosabb tétel, amelyre ha kellően odafigyelünk, akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés a hitelünk felvétele során. Így leírva egyszerűnek tűnik, és az a szerencse, hogy a gyakorlatban sem nehéz. Mi szívesen segítünk ebben, szóval keress fel minket! Miután visszahívtunk garantáltan minden kérdésedre választ kapsz.