Most egyértelműen dübörög a hitelfelvételi kedv. Legyen szó akár CSOK hitelről, akár Babaváró hitelről, vagy csak sima lakáshitelről. Most minden nagyon gyorsnak tűnik, egészen addig, amíg el nem kezdődik a hitelfelvétel folyamata. Itt általában kicsit belassul a folyamat. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen sokat tudunk tenni ellene. A mi célunk az, hogy ne törjön meg a lendület, és hogyan menjen gördülékenyen a hitelfelvétel is. Nos, ez kell a gyors hitelfelvételhez:

Mindig gondolkozzunk előre

A hitelfelvételek sikeressége és gyorsasága általában az anyagiakon szokott múlni. Tehát ha anyagilag előre tervezünk, gondolkozunk, akkor látszik, hogy sokat nyerhetünk. Konkrétan az alábbiakba kell belegondolnunk:

  • mekkora lakásönerőre van szükség
  • mekkora hitelt tudunk felvenni
  • milyen feladatok vannak a hitelfelvétel előtt

Mekkora önerőre van szükség?

Ha lakáshitelben gondolkozunk, akkor az önerő az egyik elsődleges kérdés. Általában a nagysága három dologtól függ. Az ingatlantól, és az általunk felvenni kívánt hitel nagyságától, és persze az igazolható jövedelmünk nagyságától.

Azt azért biztosan tudjuk mondani, hogy minimum a vételár 20%-ával rendelkeznünk kell. Természetesen minél nagyobb önerőt tudunk összepakolni, annál jobb helyzetben vagyunk. Biztosabban megkapjuk a hitelt, és alacsonyabb havi törlesztést kell vállalnunk. Jelenleg könnyebbséget jelent, hogy a Babaváró hitel, és a CSOK is beszámítható önerőnek egy lakásvásárlásnál.

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

Itt tudjuk a lehető legnagyobb előnyt megszerezni magunknak, amennyiben időben reagálunk az előttünk tátongó lehetőségre.

Még bőven azelőtt, hogy megtaláltuk volna a megvásárolandó ingatlanunkat. Amint felvillan az ötlet, hogy lakást szeretnénk vásárolni, menjünk el a bankba, és kérjük a hitel előminősítést.

Leegyszerűsítve végigcsináljuk a hitelfelvételi procedúrát (jövedelemigazolás, munkáltatói adatok…) csak éppen a megszerzendő ingatlan nélkül. Ezzel azt nyerjük, hogy pontosan tudni fogjuk a pénzügyi korlátainkat. Konkrétan, hogy mekkora havi törlesztést enged a bank bevállalni számunkra, mekkora hitelt vehetünk fel. Akár CSOK-kal és a Babaváró hitellel együtt is, vagyis minden lehetőséget előre megtudhatunk.

Mielőtt belevágnál egy hitelbe ezeket a dolgokat érdemes átrágni. De még akkor is egyszerűbb lehet a folyamat, hogyha szakember segít. Éppen ezért keress fel minket! Mi elintézzük, hogy minden a lehető legsimábban menjen végbe.