Mivel az idei év minden kétséget kizárólag a különböző állami támogatásokról szól, ezért mi is írunk róla. Ahogy azonban rendszeres olvasóink megszokhatták, mi igyekszünk objektívek maradni, és minden irányból körüljárni a kérdéseket. Így teszünk most a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel is.

Alapjaiban jó a CSOK

Ez a támogatás azért jött létre, hogy támogassa a családok lakhatását, és a gyermekek születését. Pontosan ezért van, az, hogy a gyermekek száma, és az ingatlan mérete (és minősége) határozza meg, hogy pontosan mekkora összeget kaphatunk. És az is fontos, hogy ez egy egyszer igényelhető, és vissza nem térítendő állami támogatás. Vagyis szemben a mostanában oly sokat emlegetett Babaváró hitellel, itt nem kell visszatörleszteni semmit. Kivéve egyetlen esetet, de erről lejjebb írunk majd. Mutatunk egy képet, amely pontosan megmutatja, hogy milyen összegeket lehet igényelni:

Eddig minden teljesen egyértelműnek tűnik, most nézzük meg, milyen kérdések merülhetnek fel!

Egy lehetőség, ami veszély is egyben

Talán sokan tudják a fenti táblázat vizsgálata pillanatában is, hogy az nem feltétele az állami támogatás megigénylésének, hogy már ennyi gyermekünk legyen. Van lehetőségünk arra, hogy úgymond „bevállaljuk”, hogy 10 éven belül lesz ennyi gyermekünk. Vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár úgy is igényelhetünk akár 10 millió forintot (legalább 3 gyermek), hogy jelenleg még nem vagyunk szülők. És akkor itt jön a veszély!

Mi történik, hogyha nem születik meg 10 éven belül a bevállalt gyermekszám? Fizetni kell, méghozzá nem is keveset. A konkrét összeg attól függ, hogy pontosan hány gyermek, mekkora és milyen ingatlanra igényeltünk Családi otthonteremtési Kedvezményt. Minden esetben csak a különbséget kell visszafizetni kamatokkal együtt. A kamat az alapkamat 5-szöröse, vagyis jelenleg 0,9%*5= 4,5%, szóval magas.

Ide még egy fontos információ: Amennyiben nincsen még gyermekünk, de igényelünk CSOK-ot, akkor az nem számít önerőnek, tehát a vételár legalább 20%-ával rendelkeznünk kell. A CSOK csak akkor lehet önerő, hogyha már van gyermek a családban.

Amennyiben mondjuk 3 gyermeket vállaltunk, de csak kettő született meg, akkor 7,4 millió forint, plusz a 10 évig ketyegő 4,5 százalékos kamat. Fejben is gyorsan ki lehet számolni, hogy ha ez bekövetkezik, akkor sokkal rosszabbul járunk, mintha csak simán felvettünk volna 10 millió forintot valamelyik banktól. Nézd meg, ezt támasztja alá a hitel.hu kalkulátora is.

Figyeljünk az ingatlanra!

Ahogy a táblázatban is látható, az ingatlanoknak az alapterülete is nagyon fontos. Itt kell rögtön megjegyezni, hogy ez hasznos alapterület. Mindjárt mondunk egy példát, hogy ez miért is fontos. Tegyük fel, hogy önerőnek szánnánk a CSOK-ot (1 gyermek), mert ezt lehet, és megvennénk egy 48 négyzetméteres ingatlant. Ez alapból megfelelő, de annyi a bibi, hogy 10 négyzetméter az erkély. És bizony ez nem számít hasznos területnek. Ebből csak 38 négyzetméter, így viszont nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra.

Szintén érdekes szituáció, hogyha ikerházat vásárolunk. Ilyenkor ugye nem mindegy a mérete miatt, hogy ezt az ingatlant lakásként, vagy házként vásároljuk meg.

Érdekes kérdés az egyre népszerűbb könnyű szerkezetes ingatlanok kérdése. Ennek oka, hogy a bankok különböző módon fogadják el fedezetként az ilyen ingatlanokat. Ilyenkor persze CSOK van, csak a hozzá kapcsolódó hitel a kérdéses.

Igazság szerint ezek azok a dolgok, amelyekre nagyon oda kell figyelni. Ha ezek rendben vannak, akkor el tudjuk kerülni a CSOK-csapdát. És ebben az esetben egy jó lehetőség. Ha biztosra akarsz menni, akkor keress fel minket! Mi segítünk Neked minden ezzel kapcsolatos kérdésben.