Sokszor tárgyaltuk már, hogy a hitel egy jó dolog, mert rajta keresztül tudunk eljutni álmaink ingatlanjába (majd a következőbe). Persze mindannyiunk számára egyértelmű, hogy hitel és hitel között is van különbség. Pláne akkor, hogyha nem csak simán veszünk fel egy kölcsönt, hanem különböző módon „kapcsolunk hozzá” valamilyen megtakarítást is. Íme, egy okos lehetőség:

Törekedjünk a rövidebb futamidőre?

Gyakori gondolat, hogy inkább magasabb havi törlesztőt vállalunk be, hogy „hamarabb megszabaduljunk a hiteltől”. Érdemes utánaszámolni, hogy ezzel tényleg jobban járunk? Vagy szinte minden pénzünket használjuk fel önerőként, vagy érdemes félretenni bizonyos részt egy jó befektetésbe? Ezekben a kérdésekben csak a számok, a konkrét számok lehetnek a segítségünkre.

Hitel különböző futamidőkre

Alapesetben 20 évre szoktunk lakásvásárlási hitelt felvenni. 8 millió forint havi törlesztőrészlete 42-45 ezer forint a hitelkalkulátorunk szerint. 25 évnél már csak 35-38 ezer forint, míg 30 évnél lecsökken 31-34 ezer forintra. Vagyis a 20 éves, és a 30 éves törlesztő között nagyjából 10 ezer forint a különbség. Használjuk fel okosan!

Ötleteink

Gondoljunk ilyenkor mondjuk egy lakástakarékra (kalkulátort itt találsz). Ha a hitelen „megspórolt” 10 ezer forintot felhizlaljuk 20 ezerre, akkor egy 10 éves lakástakarékkal a hitelrész nélkül lesz 3 millió forintunk. Ezt ha előtörleszetjük a hitelünkbe, akkor legrosszabb esetben is 4 millió forint tartozásunk marad, aminek 20 évre 20 ezer forint körüli havi törlesztője van.

Ezt a trükköt pedig meg lehet csinálni még egyszer, vagy akár rövidebb futamidőre is. Máris akár kevesebb ideig fizetjük a hitelt, vagy kevesebb pénzt fordítunk rá. Persze a legjobb megoldás, ha a rövidebb futamidő mellé indítunk egy befektetést, vagy megtakarítást.

Segítünk, hogy a legjobban járjon

Ezt a cikket is kimondottan azért írtuk, hogy Te is lásd a hitelfelvétel nem csak annyiból áll, hogy egy neten talált kalkulátor segítségével megtaláljuk a legkisebb törlesztőt kiadó hitelt. Érdemes alaposan utánajárni, és minél hamarabb egy jó döntést, konstrukciót találni. Ebben pedig keresve sem találhaszt jobb partnert, mint minket. A hitel nem zárja ki a megtakarítás lehetőségét, sőt, csak így lesz igazán jó. Keress fel minket! Mi pedig minden lehetőséget  eléd tárunk, hogy úgy vegyél fel hitelt, hogy ne csak az elején, hanem a végén is elégedett legyél.