Mivel egy hitelfelvétel alatt nagyon sok helyen elcsúszhatunk, ezért arra gondoltunk, hogy írunk egy olyan menetrendet, amelyet ha szépen végigkövetünk, akkor minimálisra szűkül a hibalehetőség. Ezzel persze azt érhetjük el, hogy hamarabb költözhetünk be álmaink ingatlanjába. Ha készen van, kezdjük!

A hitel előminősítés

Már abban a pillanatban, amikor eldöntjük, hogy lakást szeretnénk érdemes kapásból elmenni, és elkészíteni egy hitel előminősítést. Beadjuk a személyes okmányainkat, a jövedelmünket igazoló papírokat, és a banki formanyomtatványokat. Ugyanúgy teszünk, mintha már a konkrét ingatlanra kérnénk hitelt, a különbség csak annyi, hogy nincs ingatlan. 🙂

Viszont ami biztosan megtudunk az, hogy mekkora hitelt tudunk felvenni. Így könnyebb lesz olyan ingatlant találnunk, ami az igényeinknek is megfelel, valamint a kellő hitelt is megkapjuk rá. Plusz ezeket a kalkulációkat a bankok elfogadják a későbbiekben is, amivel időt spórolunk.

Az ingatlannal kapcsolatosan

A legnehezebb feladat megtalálni álmaink otthonát. Ha ez meg van, akkor már „csak” egy jó adásvételi szerződést kell írnunk és eljuttatni a bankhoz. Csatoljuk a megfelelő banki formanyomtatványok mellé, a jövedelemmel kapcsolatos dolgokat már elintéztük. 🙂

Innentől fogva mindössze a hitelelbírálást kell megvárnunk, melynek fontos része az ingatlan értékbecslése. Ha itt is minden rendben, akkor már mehetünk szerződni a bankba, és mindössze karnyújtásnyira vagyunk tőle, hogy mienk legyen a kinézett ingatlan.

Megjegyzés: A hitelbírálat alatt a bank bármikor bekérhet plusz dokumentumokat, bár csak ritka esetekben jellemző.

Szerződés, és folyósítás

Mindent rendben találtak, és mehetünk be a bankba aláríni a hitelszerződést, és a közjegyzői okiratot. Ennek is van költsége, ne feledjük! Viszont tényleg a célegyenesbe érkeztünk. A papírok aláírása után, az elsődleges feladatunk, hogy elmenjünk az illetékes földhivatalba, és a jelzálog bejegyzést elintézzük. Emellett a lakásbiztosítást is engedményeztetni kell a bank számára.

Ahogy ezeket sikerült megoldani már tényleg nincs más hátra, mint kivárni azt a 2-5 napot, amíg a bank folyósítja számunkra, pontosabban az eladó számlájára a hitelt. És jöhet a költözés, az új otthon berendezése.

Bár leírva egyszerűnek tűnik a folyamat, a valóságban ritkán szokott ilyen simán zajlani az igazat megvallva. Ha gondolod, keress fel minket, és mi segítünk, hogy a lehető legkevesebb akadállyal kelljen megküzdened!