Bár előszeretettel gondoljuk azt, hogy amikor gyerekünk születik, akkor neki már a saját ingatlanunkba kell érkeznie, azért sokan vannak, akik ezt későbbre időzítik. Ez azért is érdekes, mert most számos olyan támogatásról tudunk beszámolni, amely egyértelműen a gyermekes, sőt, több gyermekes családok számára kedvez. Ez arra sarkallt minket, hogy kicsit írjunk ezzel kapcsolatban, így sikerült:

Gondoskodjunk a kellő nagyságú önerőről!

Legyünk bármennyi idősek, legyen akármennyi gyerekünk, mindig nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megfelelő saját tőkével rendelkezzünk az ingatlanvásárlás előtt. Pénz gyűjteni több lehetőségünk van, még akkor is ha kimondottan ingatlan célról beszélünk. Itt van nekünk az értékpapírszámla, vagy a NOK, és persze a lakástakarék pénztár is. Mind kitűnő lehetőséget nyújt nekünk, hogy a hitelfelvételre megfelelően felkészüljünk.

Kis családként mik a lehetőségeink?

Nagyon sokak számára az élet természetes rendje, hogy esküvő, közös lakás, gyermekvállalás. Ha ebből indulunk ki, akkor alapesetben az első lakásvásárlásnál nincsen gyermekünk. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény szempontjából ez viszont semmilyen hátránnyal nem jár.

Amikor egy pár, vagy férj és feleség, vagy egy család ingatlant vásárol, akkor mindig érdemes megnézni, hogy a CSOK-ot hogyan tudja kihasználni. Ez ugyanis egy olyan állami támogatás, amelyet nem kell visszafizetni, és jelentős mértékben segít minket abban, hogy saját ingatlanhoz jussunk. Mértéke ugyanis kiemelten magas elérheti akár a 10 millió forintot is. Ehhez arra van szükség, hogy az ingatlan is megfeleljen a követelményeknek, valamint legyen 3 gyermekünk. Csatolunk ide egy képet, amely segíthet átlátni, hogy pontosan milyen feltételek mellett mekkora CSOK-ot tudunk igényelni.

Mit tegyünk, ha 1 gyermekünk van?

Érdekes, de több lehetőség közül választhatunk. Az egyik az, hogy megigényeljük az 1 gyermek után járó 600 ezer forintot. A másik pedig az hogy vállaljuk, hogy 10 éven belül születik még 1-2-3 gyermekünk a meglévő lurkó mellé. És ebben az esetben pontosan akkor összeget igényelhetünk meg, mintha már ők is megszülettek volna. A táblázatból kiderül, hogy 3 gyermek és egy 60nm-es újépítésű ingatlan esetén már jön is a 10 millió forint.

Ez nagyon jól hangzik, de korábban írtunk már arról, hogy óvatosan kezeljük ezeket a gyermekvállaláshoz kötött lehetőségeket. Nem is gondolnánk, hogy rossz esetben akár egy életre is eladósodhatunk, hiszen a CSOK, és a mit nem tudnunk kell róla című cikkünk sokakat megdöbbentett! Ettől függetlenül átgondolva, l mérlegelve mineképpen érdemes a CSOK-ot igényelni.

Mi az a CSOK 10+10?

Már két és fél éves múltra tekint vissza a CSOK 10+10 nevű lehetőség, amely kiemelt támogatás a nagycsaládosok számára. Az első 10-es a névben a CSOK-ra utal, vagyis a vissza nem térítendő állami támogatás maximális értékére. Ehhez ugye legalább 3 gyermekünknek kell lennie, és az ingatlan is új építésű lehet csak. A második tízes azt mutatja meg, hogy a támogatás mellé még maximum 10 millió forint értékben állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a lakásvásárláshoz. Ráadásul ennél a hitelnél a futamidő végéig fix és alacsony kamatozást garantálnak számunkra. Hogy 1% kamatkülönbség milyen sokat jelent, azt nézzed meg a hitelkalkulátor segítségével.

Száz szónak is egy a vége, a családok számára nagy segítséget jelent a CSOK, hiszen olyan feltételeknek kell megfelelnünk, amelyek egyáltalán nem nehezek, és több millió forintot is kaphatunk cserébe. Ezzel a kiemelt támogatással érdemes jól sáfárkodnunk, éppen ezért keress fel minket! Mi segítünk minden olyan lehetőséget megtalálni Neked, amellyel könnyebb vagy olcsóbb lesz saját lakáshoz jutnod.