A jelenlegi dübörgő lakáspiac hatásai szinte mindenkit érintenek. Elég alacsonynak mondhatóak a kamatok, ezért aki lakást akar venni, annak ez az ideális idő. Aki befektetési célból szándékozik ingatlanhoz jutni annak szintén, hiszen alacsony törlesztőrészlet mellett, magas bérleti díjért tudja kiadni. De hogyan vegyük fel a hitelt? Ez a nagy kérdés…

Intézzük magunk?

Természetesen ennek is meg van a maga előnye. A saját tempónkban tudunk haladni, nem kell másokhoz alkalmazkodni, de a veszélye is meg van. Nem biztos, hogy rendelkezünk azzal a megfelelő tudással, hogy a szakszavak illetve az „apróbetűs” részeken ne csússzunk el.

Persze az internet korában számos helyről gyűjthetünk információt, autodidakta módon tudunk tanulni. Ez is egy járható út.

Menjünk be a kedvenc bankunkba?

Bár van, akinek ez elsőre furán hangozhat, még mindig sokan annyira lojálisak, hogy úgy vesznek fel hitelt, hogy a számlavezető bankjukon kívül más ajánlatokra rá se néznek. Sőt, eszükbe sem jut.

Ezt már csak a nagy számok törvénye miatt sem ajánlanánk. Vajon mekkora az esélye, hogy az alsó hangon 17 bank által kínált hitel közül a mi bankunk adja a legjobb ajánlatot? Rendkívül alacsony. De ne csak általánosságokban beszéljünk, ezért tegyen egy próbát! Használja ezt a kalkulátort, különböző számokkal, és nézze meg, hogy hányszor jött ki a számlavezető bankja a legjobb megoldásnak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy máshol érdemes bankszámlát vezetnie, de még akár ez is lehet.

 

Megéri a szakértő segítsége?

Az esetek túlnyomó többségében igen. És ez nem fellengzős duma. Gondoljunk csak bele egy példába! A modern világban az internet fontosságát senki nem vitatja. Szinte mindenki tudna honlapot csinálni, mert vannak már segéd videók, meg ingyenes templatek… De mégsem lesznek olyan jók, mintha ezeket szakemberek csinálnák. Se kinézetre, se funkcióra, se eredményben.

Ugyanígy kell ezt elképzelni a hitelszakértőknél is, hiszen időt, energiát, és pénzt spórolnak meg nekünk. Alsó hangon 17 pénzintézet különböző hiteleit kéne összehasonlítani, nagyon sok szempont alapján. Meg lehet csinálni, de nem biztos, hogy tényleg a lehető legjobban járunk.

Melyik irányt válasszuk?

Na ez az a kérdés, amelyre egy ilyen rövid cikkben nem lehet válaszolni. Abban biztosak lehetünk azonban, hogy bemenni a legközelebbi bankba, vagy a számlavezető bankunkba a legnagyobb kockázat. Persze nyerhetünk, mint a lottón is, sőt, itt nagyobb az esély, de minek kockáztatni?

Magunk, vagy szakértő? Ezt csak mi dönthetjük el. Egy biztos, a szakértők jelentős része nem kér pénzt, és a hitel sem drágul azért, mert ők javasolják. Így talán azt mondhatjuk, hogy itt a legkisebb a kockázat.