Már többször hangoztattuk, hogy vannak azért egyszerűbb dolgok is az életünkben, mint egy hitelfelvétel. De azért nem kell az ördögöt a falra festeni, számos olyan hitelfelvételről van tudomásunk, ahol minden a lehető legsimábban ment. Meg is néztük, hogy melyek azok a kulcspontok, amelyeknél nem szabad hibáznunk. Olvasd el, és Te ne kövesd el ezt a hibát!

Nem csinálunk hitel előminősítést

Minden hitelfelvétel első lépésének kell lennie. Még mielőtt elkezdenénk lakást nézegetni, egyből meg kell vizsgálni, hogy a bankok egzisztenciálisan hova sorolnak minket, mekkora hitelre lehetünk jogosultak.

Egy hasonlattal élve, ha fáj a gyomrunk, akkor sem egyből bejelentkezünk, hogy azonnali műtétre van szükségünk. Elmegyünk, és először kivizsgáltatjuk magunkat. A hitelfelvételi folyamatnál ez a kivizsgálás a hitel előminősítés. Ráadásul sokkal kellemesebb folyamat. 🙂

Nem jó ingatlant választunk

Vásárlóként való igaz, hogy nehéz helyzetben vagyunk, hiszen egy darabig csak az eladó és esetleg a közvetítő szavára hallgathatunk. Ettől függetlenül érdemes utánajárni a dolgoknak. Konkrét eset volt, hogy tehermentesnek volt hirdetve egy ingatlan, így a vevő erre szándékozott hitelt felvenni. Csak később derült ki, hogy az előző tulajdonos elfelejtette fizetni a közös költséget, ami így rá lett terhelve az ingatlanra nagyjából 200 ezer forint értékben. Így viszont sokkal hosszabb lett a folyamat, hiszen először ezt az összeget ki kellett egyenlíteni, majd töröltetni a tulajdoni lapról, és csak utána indulhatott el a hitelfelvétel. Ez elég idegörlő lehet és kb. 1 hónap csúszás. Sőt, még az is lehet, hogy az adásvételi szerződést is újra kell írni, a határidő miatt.

Emellett érdemes figyelni az olyan ingatlanokra is, amelyek osztatlan közös tulajdonúak. Vagy lakásként funkcionál, de a valóságban nyaralóként van bejegyezve. A zárt kerti besorolásról már nem is beszélve.

Minden mehet gördülékenyen

Két nagyon fontos dologra hívtuk fel a figyelmet ebben a cikkben. És igazság szerint nincs is nagyon mit tovább aprózni ezeken. Ha mi is rendben vagyunk és a vásárolandó ingatlan is, akkor minden simán fog menni. Mi ebben persze szívesen segítünk, ezért keress fel minket bátran! Így szakemberek tudják a legjobb tudásuk szerint segíteni, életednek ezen meghatározó pillanatában.