Ki ne szeretne egy szép kis kertet, ahol a gyermekek játszanak, míg a szülők a teraszon sütögetnek. És mivel a szándék meg van, csak az anyagiakra kell koncentrálni. Azzal is tisztában vagyunk, hogy messze nem mindegy, hogy hol helyezkedik el ez az ingatlan, mert az nagymértékben befolyásolja az árat. Egyezzünk meg abban, hogy 29-30 millió forintos ingatlant célzunk meg. Nézzük, hogyan csináljuk!

Cél a minél magasabb önerő

Ahogy minden hitelfelvétel előtt, egy ekkora ingatlan megvásárlásánál is célszerű arra törekedni, hogy minél magasabb önerőt építsünk ki. Számos lehetőség adódik előttünk, hogyha ilyen jellegű megtakarításokban gondolkozunk.

Elsőnek vegyünk egy klasszikus befektetést, az értékpapírszámlát. Számos befektetési lehetőség adódik, egy értékpapírszámla esetén, és ezt még a TBSZ számla esetén adóelőnyökkel is meg tudjuk fejelni. Amennyiben 5 évig egy TBSZ számlán fialtatjuk a pénzünket, akkor az egész nyereséget megtarthatjuk, és nem kell kamatadót fizetni.

Korábban már beszéltünk a Nemzeti Otthonteremtési Közösség-ről, röviden a NOK-ról. Ez egy olyan újabb államilag támogatott lakás előtakarékosság, amely meglehetősen egyedi keretek között működik. Itt ugyanis nem tudjuk pontosan, hogy mikor is jutunk konkrétan a pénzünkhöz, hiszen sorsolás útján derül ki. Mindemellett a 30%-os, éves szinten 300 ezer forintos állami támogatás rendkívül vonzó.

A legnépszerűbb lakás megtakarítás viszont a lakástakarék pénztár. Nagyon szeretik az emberek, mert minden bizonytalanság nélkül tudnak tervezni, hiszen előre le van írva konkrétan, hogy mekkora összeget fogunk kapni, amikor lejár a szerződés. Ez persze a tervezést is nagyban segíti. A 30%-os éves szinten 72 ezer forintos állami támogatás pedig mindenkinek kapóra jön.

Használjuk a lakástakarék kalkulátort, és nézzük meg, hogy mekkora összeget tudunk gyűjteni. Azzal számoljunk, hogy 10 millió forint önerővel érdemes nekivágni a lakásvásárlásba. Kész szerencse, hogy egy családon belül több lakástakarékot is indíthatunk. Például 3 darab havi 20 ezer forintos LTP-vel, 10 év alatt 9,4 millió forintunk is lehet. Marad tehát 19-20 millió, ami kell még.

A CSOK 10+10

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény az a lehetőség, amelyet ilyen magas lakásárnál mindenképpen ki kell használni. Amennyiben 3 gyermeket vállalunk, akkor az állam 10 millió forintot ad nekünk a CSOK keretén belül, amelyet nekünk nem kell visszafizetnünk.

Ha ez még nem lenne elég, ráadásul egy olyan kiemelt hitelt is kaphatunk mellé, amely tényleg ritkaság. Biztos hallottál már a Minősített Fogyasztóbarát Hitel-ről, amely egy az átlag piaci hitelnél jóval előnyösebb lehetőség, hiszen maximálva vannak a kamatok, gyorsított a hitelfelvételi eljárás, és magas kamatperiódus is elvárt.

Na már most a CSOK 10+10 keretein belül olyan kedvezményes 10 millió forintos hitelt tudunk felvenni, amelynél a futamidő végéig állandó a kamat periódus, és így a havi törlesztőrészlet is. Ennél költséghatékonyabban és a lehetőségeket kihasználva talán nem is tudunk egy 29 millió forintos ingatlant megszerezni magunknak. És akkor még az egyéb tőkénket, esetleges családi segítséget nem is vettük számba. Ez is mutatja, hogy tudatos tervezéssel az ingatlan céljaink pontosan és jó feltételek mellett elérhetőek.

Persze egy ilyen összetett folyamatban nem árt, hogyha szakemberek segítenek bennünket. Keress fel minket! Mi pedig azon leszünk, hogy a lehetőségeidből kihozzuk a maximumot. Legyél is a lakásvásárlás bármelyik szakaszában, mi tudunk segíteni.