Mostanság mindenki csak kapkodja a fejét jobbra-balra. Az állam olyan szintű támogatást tervez bevezetni 2019 július elsejétől, amely brutálisan nagy segítség lehet főleg a nagycsaládosok számára. Ilyenkor viszont adódik a kérdés: Tényleg ilyen jó lesz? Nekünk is megéri? Ezt a kérdéskört járjuk most körül, tarts velünk!

Milyen támogatásokról beszélünk?

Igazság szerint, amikor ingatlanról van szó, illetve támogatásról, akkor először mindenkinek az ugrik be, hogy az állam tavaly kb 2-3 nap alatt elvette a lakástakarékok után járó 30%-os állami támogatást. Nos, azóta tudjuk, hogy a lakástakarékok talpra estek, és már többen is új szerződéssel álltak elő. Ami pedig a támogatásokat illeti, itt van nekünk a CSOK.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény eddig is igen kedvező feltételű volt. Erről az alábbi táblázat is tanúskodik:

CSOK

CSOK

Ezek az összegek egyszeri, vissza nem térítendő támogatások, amely mint látható, a gyermekek számától, és az ingatlantól függenek. Ez már relatív régebb óta nem változott. Viszont e mellé még felvehetünk kedvezményes hitelt. A tavaly év végi változások szerint már nem csak a 3 gyermekesek 10 millió forintot, hanem a két gyermekes családok is. Sőt, akiknek 3 gyermekük van ők 15 millió forintot. Ráadásul már nem csak új, hanem használt ingatlanra is.

Ehhez jönnek most a júliusi várható kedvezmények (családvédelmi akcióterv). Ennek keretében a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadiknál 4 millió forintot, és minden további gyermek esetén 1 millió forintot átvállal az állam a szülőktől a már meglévő. Tehát 4 gyermek esetén mondjuk 6 millió forintot.

Minden 18-40 év közötti hölgy 10 millió forint összegű kamatmentes szabad felhasználású hitelt vehet igénybe. Az első gyermek születésénél 3 évig felfüggeszthető a törlesztés, a második gyermek után pedig még 30%-öt elenged az állam. A harmadik gyermek után pedig a teljes összeget. 2022 július 1-ig van idő belépni a programba.

Ebből a leírásból is látszik, hogy az igazán nagy nyertesei ennek a lehetséges változásnak azok a fiatal házasok, akik most terveznek családot alapítani. Persze más is járhat jól. Ha kérdésed van keress fel minket! Mi minden kérdésedre választ adunk.