Ahogy szokás mondani az idő pénz. Igaz ez a befektetések esetén is, és valóban igaz a hiteleknél is. Sőt, nem is gondolnánk, hogy az időnek mekkora szerepe van egy-egy ilyen ügyletnél. Pláne most, amikor a hitelkamatok kimondottan nekünk kedveznek.

Miért van most jó idő a hitel felvételhez?

Amikor hitelt veszünk fel, akkor legtöbbször nem spekulálunk, hogy vajon 1-2 év múlva jobban megérné-e, hiszen általában meglátunk egy lakást vagy házat és azt meg akarjuk venni. Viszont vannak olyan objektív tények, amelyeket igenis érdemes figyelembe venni, és egyes esetekben megsürgetni a hitelfelvételt. Ez a mostani is egy ilyen időpont.

Az első ilyen szempont, hogy jelenleg kimondottan alacsony a jegybanki kamat 0,9%. Mivel a hitelkamatoknak ez az egyik összetevője, ezért ez fontos. Valamint az is, hogy ez várhatóan nem marad így sokáig, és ezért drágulni fognak a hitelek.

Sőt, a hitelhez jutás is nehezedni fog október elsejétől szigorítás várható a magyarországi jelzáloghitelezésben. Erről részleteket ebben a cikkben találsz. De most végre beszéljenek a számok és nézzük meg milyen pénzt nem kéne elbukni!

Egy gyors számítás

A hitelkalkulátor tanulsága szerint, ha most veszünk fel, mondjuk 16 millió forint hitelt 20 évre, akkor egész kedvező ajánlatot kaphatunk. Itt van például rögtön legfelül a Budapest Bank ajánlata, amely 2,72%-os THM mellett havi 86.115 forintos havi törlesztésről szól. A teljes 20 év alatt pedig alig több mint 20 millió forintot fizetünk vissza a banknak, pontosan 20.696.480 forintot. Ráadásul most még egy 20 ezer forintos Erzsébet utalványt is kap ajándékba, ha rajtunk keresztül választja ezt a szerződést. Legyen ez a kiindulási alapunk és nézzük meg, hogy egyes esetekben mennyivel járunk jobban, ha most veszünk fel hitelt! Érdekes számok következnek, készülj fel, és akkor folytassuk!

Mi van, ha jön egy kis kamatemelkedés?

Azzal mind pontosan tisztában vagyunk, hogy a hitelek valódi költségét a kamatok jelentik, ezért egy esetleges (és jelenleg sokak által biztosra vett) kamatemelés akár érzékenyen is érintheti a pénztárcánkat. Tételezzük fel, hogy mindössze 1%-ot emelkedik ugyanennek a Budapest Bankos hitelnek a kamata.

Ebben az esetben, tehát 3,72%-os hitelkamattal számolva a hitelünk törlesztés jelentősnek mondható emelkedésen megy keresztül, hiszen 94.612 forintra ugrik fel az összeg, amelyet utalnunk kell havonta. Ez egészen pontosan 8.497 forinttal több, mint az alap esetben számolt hitel esetében, vagyis ha most vennéd fel. Könnyen kiszámolható, hogy 20 év alatt a késlekedés miatt 20*12*8.497 forinttól esünk el, vagyis 2.039.280 forinttól.

Ennél is komolyabb számokról van szó amennyiben mondjuk 6%-os kamatra veszünk fel hitelt. És ez egyáltalán nem az ördögtől való, hiszen például 2012-ben ennyi volt, sőt volt bőven 10% feletti jegybanki alapkamat is. Szóval 6%-os hitelkamattal számolva (pár éven belül elképzelhető) 114.629 forintra ugrana fel a havi törlesztés. Ez a jelenlegi havi 86.115 forintos hitelhez képest havonta 28.514 forinttal drágább. 20 évre vetítve (kapaszkodj meg) 28*514*20*12 = 6.843.360 forint. Kicsit kerekítve 7 millió forint az, amelyet bukhatsz, hogyha nem időzíted a közeljövőben, vagy most felvenni a hiteledet, amelyet amúgy is tervezel.

Éppen ezért nem érdemes sokat várakozni, de azért ne kapkodj, mert annak is súlyos anyagi következményei lehetnek. Keress fel minket! A legjobb szakembereink tudásuk egészét annak szentelik, hogy Te a lehető legjobb hitelből valósítsd meg ingatlan álmodat.