LTP helyett NOK?

Tényleg nagy gondban vannak azok, akik lakásra szeretnének megtakarítani? Szerintünk nem. Mindenki, aki pénzt tesz félre annak több lehetősége van a választásra. Nincs ez másképpen a lakás előtakarékosságok tekintetében sem. Itt is számos lehetőség adódik előttünk, melyből most talán a NOK tűnik a legvonzóbbnak.

Miért a kérdés?

2018-ban sokat írtunk arról, hogy igazság szerint 3 kimondottan előnyös lakás célú megtakarítás közül érdemes választani. A lakástakarék pénztárak, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, és a Tartós Befektetési Számlák.

A kérdés azért lett hallatlanul aktuális, mert novemberben az állam hirtelen úgy döntött, hogy megvonja a lakástakarékok után járó 30%-os, éves szinten akár 72 ezer forintos állami támogatást. Mivel 10 éves szerződést is lehetett kötni, ezért így akár 720 ezer forint is lehet az az összeg, amelyet már nem tudunk megszerezni.

A lakástakarékok nem tűntek el, hiszen a Fundamenta már ki is jött az új, már állami támogatások nélküli szerződésével. Ez is egy reális opció a lakás megtakarítások tekintetében, de azért messze nem annyira vonzó, mint a korábbiak. Várhatóan a többi pénzintézet is követi majd a sorban, így nem csak egy lakástakarékot választhatunk.

Viszont reálisabban nézve a NOK az, amellyel jobban járhatunk.

A NOK

Kijelenthetjük, hogy az állami támogatásokat tekintve jelenleg toronymagasan a Nemzeti Otthonteremtési Közösség viszi a prímet. Bizony, hiszen az éves szintű 30%-os, akár 300 ezer forintos támogatás messze kiemelkedik a jelenlegi mezőnyből. Mivel 180 hónap (azaz 15 év) a leghosszabb választható futamidő, ezért összesen akár 4,5 millió forint is ütheti a markunkat az állam részéről.

A lakástakarékokhoz képest egy más típusú szerződést képzeljünk el, hiszen itt előre nem tudjuk pontosan, hogy mikor is jutunk hozzá a pénzünkhöz. Van egy alapfeltétel, amelynek meg kell felelni, és utána lehet igényelni a minket megillető összeget. Viszont egy szigorúan szabályozott sorsolás után tudjuk meg, hogy megkapjuk-e abban az adott pillanatban a pénzt.

Pro kontra lehet érveket hozni az egyes lakás megtakarítások mellett, így ezt minden esetben személyesen érdemes megtalálni. Éppen ezért keress fel minket! A mi feladatunk, hogy megmutassuk Neked a különbségeket az egyes lehetőségek között. Így a lehető legjobb döntést tudod meghozni.