Ahogy az már sokan tudják, nem olyan régen a Magyar Nemzeti Bank kamatot emelt. Mindebből az következhet, hogy véget ér a „jólét”, és jöhet a kamatemelkedés. Nem akarunk vészmadarak lenni, de bizony ez egy olyan lehetőség, amelyre sokaknak fel kell készülni. Nézzük meg, hogy miért!

A két hiteltípus

Jelenleg két nagy csoportja van a lakáshiteleknek. Míg korábban az volt a nagy kérdés, hogy devizában, vagy forint alapon vegyünk fel hitelt, most más. Akkor sokan a rövidtávon kedvezőbb, de később rosszabb devizahitelek (jellemzően svájci frank) mellett tették le voksukat. A következményekkel nincs ember, aki ne lenne tisztában.

Most már forint alapon veszünk fel hitelt (így nem kell foglalkozni az árfolyam kockázattal), de így is jelentős a különbség a két nagy hiteltípus között. Konkrétan a fix hitelről, és az ún. változó kamatozású hitelről beszélünk. Pontosan ezért fontos, hogy most jól válasszunk. A fix hiteleknél legalább 5 évig fix a kamat, és ezáltal a törleszőrészlet is. A változó kamatozású hitelek most olcsóbbak, de általában csak 3-6 hónapig nem változik a havi törlesztő. Ez pedig kockázatot jelent, és ezt jól tudja a Magyar Nemzeti Bank is.

A jegybanki ajánlás

A múlt héten számos cikk jelent meg arról, hogy „arra buzdítják az ügyfeleket, hogy váltsanak drágább hitelekre”. Ezzel az a baj, hogy ez nagyon megtévesztő mondat, és szerintünk nem is erről van szó.

A jegybank ajánlás arról szól a bankok számára, hogy keressék meg azon ügyfeleket, akiknek változó kamatozású a hitele, és javasoljanak nekik olyan konstrukciót, amelynél hosszú ideig fix a kamat. Az újonnan felvett hitelek nem kevesebb, mint 96 százaléka fix hitel. Viszont még így is az összes élő hitelszerződés 60 százaléka változó kamatozású hitel. Őket tehát valós veszély fenyegeti, konkrétan az esetleges kamatemelkedés.

Mit kell tenni? Szerintünk az, hogy a Nemzeti Bank erre figyelmeztet, és egy alternatívát kínál, abban a világon semmi rossz nincsen. Meg kell nézni, hogy vajon mennyivel drágább lehet egy fix hitel, és hogy ez megéri-e számodra! Kezdetnek gyere fel a hitel.hu kalkulátorához és számolj magadnak egyet! Utána keress fel minket! Segítünk minden elmagyarázni, hogy a számodra legjobb döntést tudd meghozni.