Ha szeretnénk megvenni egy házat vagy lakást, akkor gyakran hajlamosak lennénk még arra is hogy túlvállaljuk magunkat. Ez veszélyes dolog. Arról nem is beszélve, hogy a várható hitelszigorítások miatt szinte mindenki a hosszú, és rövid kamatperiódusról beszél. Értelmezzük is ezt a kérdéskört!

Milyen változások várhatóak?

A napokban röppent fel a hír, hogy idén ősztől a Magyar Nemzeti Bank jelentősen szigorítaná a hitelfelvétel bizonyos részét. Arra szeretnének minket terelni, hogy ne rövid kamatperiódusú olcsóbb hitelt vegyünk fel, hanem kicsit drágábbat magasabb kamatperiódussal. Ez miért fontos?

A devizahitel kockázat

Biztosan sokan emlékszünk még a devizahitelek kockázatára, konkrétan a svájci frank hiteles mizériára. Rengeteg ember járt rosszul. De miért történt ez meg?

Korábban a felvett hitelek több mint három negyed svájci frank alapú hitel volt, azért mert a havi törlesztőrészlet olcsóbb volt, mint a forint hitelek esetében. Hiába volt a tájékoztatás, hogy számoljunk azzal, hogy megemelkedhet az árfolyam, kevesen vették komolyan.

Egy példa segítségével megmutatjuk, hogy mi is volt a probléma. Tegyük fel, hogy felvettünk 11 millió forintot 150 árfolyamon. Akkor valójában a hiteltartozásunk 73.334 svájci frank volt. Amíg az árfolyam nem mozdult el, addig semmi probléma nem volt a hitel visszafizetésével, aztán beütött a krach. A frank-forint árfolyam az előbb említett 150-ről 220-ra emelkedett (a teljes árfolyammozgás akkoriban 149 és 256 közözz volt). Ezzel egyszer s mind a tartozásunk a 73.334 svájci frank már nem 11 millió forintot ért, hanem 16.133.333 forint. Természetesen a havi törlesztésünk is ennek arányában növekedett, vagyis kb. a másfélszeresére. És miért fontos ez most számunkra?

A kamatperiódus választás

Ha nem is jelent ekkora kockázatot, mint a fent említett devizahitel kockázat, de azért érdemes számolni vele. Jelenleg azt tudjuk, hogy rendkívül alacsonyak a hitelek kamatai, mivel a jegybanki alapkamat is csak 0,9%. Amint ez elkezd emelkedni, azonnal érezhető lesz ez a hitelünk törlesztésében.

Nézzük meg, hogy a hitelkalkulátor szerint a legolcsóbb hiteleknek mekkora a kamatperiódusa. Ezt az eredményeknél bal oldalt találjuk. Számoljunk egy sima 20 éves 10 millió forintos lakáshitellel! Azt látjuk, hogy a legolcsóbb ajánlattal a K&H Bank ált elő, hiszen náluk havi 51.206 forintot kell visszafizetnünk, viszont a kamatperiódus az 3 hónapos. Ezzel szemben mondjuk az UniCredit Banknál a törlesztőrészlet az havi 55.065 forint, de egy évre garantáltan, nem csak 3 hónapra.

Ennek akkor van jelentősége, hogyha a következő fél évben mondjuk emelkedik az alapkamat akár 1%-kal, akkor az 51 ezer forintos törlesztő vélhetőleg emelkedni fog jelentősen, míg az 55 ezer forintos nem. És ne feledjük, nem 1-2 évre veszünk fel hitelt, hanem 20-30 évre. Persze lőre nem tudjuk megmondani, hogy mi fog történni, de valóban érdemes elgondolkozni azon, hogy most ami jelenleg a legolcsóbb vajon hosszú távon is az lesz-e.

A Magyar Nemzeti Bank szerint jobban tesszük, hogyha a kicsit magasabb havi visszafizetést vállalunk, de kisebb az esélye a jelentős törlesztő emelkedésnek. Valljuk meg, azért ez nem egy ördögtől származó gondolat.

Persze a döntés a mi kezünkben van, éppen ezért járjunk alaposan utána a hitelfelvétel minden apró részletének. Mi pedig itt vagyunk és az a feladatunk, hogy segítsünk Neked, ezért vedd fel velünk a kapcsolatot! Biztos lehetsz benne, hogy minden kérdésedre megkapod a választ, és együtt megtaláljuk az ideális megoldást.