Mi emberek hajlamosak vagyunk gyakran tisztán emocionális döntést hozni, még akkor is, amikor inkább racionálisan kéne megoldanunk valamit. A hitelfelvétel pontosan egy ilyen történet, ahol sokkal inkább az eszünkre kell hallgatnunk. Akár több millió forintot érhet, hogyha elolvassa ezt a cikket.

Hitelben nem előny az ismerős

Gyakran előfordul, hogy azért választunk ki egy konkrét bankot, mert ott dolgozik valahol egy ismerősünk. Ő nyilván úgy gondolja, hogy az ő hitelük a legjobb a piacon, és valószínűleg ezt is fogja javasolni nekünk. De miben járunk így jobban, mintha egy vadidegen intézné ugyanott a hitelünket. Nem kaphatunk több hitelt, nem lesz meg hamarabb a hitelbírálat, és a folyósítás sem. Arról nem is beszélve, hogy elég kicsi az esély, hogy 32 bankból pont abban dolgozzon, ahol a számunkra legkedvezőbb hitel található.

A számlavezető bankunkkal ugyanez a helyzet. Valamilyen kedvezményt lehet, hogy kapunk, de ettől még messze nem biztos, hogy náluk találjuk meg az ideális megoldást. Attól még hogy valamelyik pénzintézetnél jó a lakossági folyószámla, még nem biztos, hogy hitelben is tudja ezt biztosítani számunkra.

Hogyan hasonlítsuk össze a sok ajánlatot?

Szerencsére a mai modern világban nem kell körbejárnunk az összes bankot, hogy megkapjuk a megfelelő hitelkalkulációkat (scoringokat). Sőt már arra sincs szükség, hogy a bankok honlapjait egyesével meglátogassuk, és elkészítsük vagy elkészíttessük a számításokat. Mi olyan kalkulátort használunk, amely egy helyen összehasonlítja a számunkra elérhető hiteleket, és még rangsorolja is. Kattints ide, és próbáld ki Te is, biztosan nem fogsz csalódni.

Óriási különbségek a törlesztőkben

Kalkuláljunk ki egy konkrét hitelt! 25 évre vegyünk fel 12 millió forint hitelt, és nézzük meg, hogyan alakulnak az egyes törlesztőrészletek!

Több mint érdekes, hogy míg az első helyre rangsorolt banknál (név nélkül) 50.454 forintra jön ki a havi törlesztő, addig a leghátulra sorolt banknál 75.565 forint. Leegyszerűsítve akár másfélszer akkora törlesztő részletbe is belefuthatunk. Teljes futamidőre tekintve a 15.349.670 forint van szemben a 22.689.390 forinttal. Elég drasztikus ez a különbség.

Optimalizáljuk a futamidőt!

Sokan akadnak, akik bele se gondolnak, hogy adott esetben egy hitelnél mennyire fontos tényező a futamidő. Majd most a kalkulátor segítségével meg is tudjuk állapítani, hogy igenis nagyon jól gondoljuk át. Maradjunk az előző példánál, vagyis hogy 12 millió forintot veszünk fel. Azt tudjuk, hogy ez 25 éves távon minimum 50.454 forintos havi törlesztést jelent, és 15.349.672 visszafizetendő pénzt. 20 éves távon 60.308 forintra és 14,659.315 forintra változnak. Vagyis ugyan a rendszeres törlesztés növekszik (10 ezer forinttal), de az összes visszafizetett összeg 700 ezer forinttal csökken. Ez azt jelenti, hogy adott esetben érdemes lehet rövid futamidőt választani. 15 évnél még szembetűnőbb a különbség, ugyanis havi 76.834 forintra nő a törlesztő, ezzel szemben 13.987.293 forint érkezik tőlünk a bank számlájára ez időszak alatt. Az alap 25 éves távú hitelhez viszonyítva bár 26 ezer forinttal magasabb a havi törlesztő, de összesen mégis spórolunk 1,4 millió forintot. És arról még nem is beszéltünk, hogy egy-egy megtakarítással (értékpapírszámla, lakástakarék) még költséghatékonyabbá is tudjuk tenni a hitelt. Így generálva magunknak további anyagi előnyöket.

Összegezve a számok is bebizonyították, hogy mennyire fontos körbejárni a hitelfelvételi lehetőségeinket. És még számos olyan tétel van, amelyről ezúttal nem esett szó (előtörlesztés, kamatperiódus). Éppen ezért, ha kíváncsi vagy valamire a hitelfelvétellel kapcsolatban, akkor keress fel minket! Mi visszahívunk és megválaszoljuk a kérdéseidet.