Ahogy egyre többen írnak nekünk, úgy kapunk egyre tisztább képet arról, hogyan is képzelitek el a hitelfelvételt. Meglepően sokan vannak, akik minimális önerővel tervezik és sok hitelből. Nem azt mondjuk, hogy ez nem lehetséges, de messze nem ez az ideális. Mutatjuk is, hogy miért, tarts velünk!

Jövedelemarányos hitelszámok

Igazság szerint megfelelő jövedelem esetén akár elég lehet a vásárolt ingatlan értékének 20 százaléka is. Számokra átfordítva egy 30 millió forintos ingatlan esetén 6 millió forint.

Fontos viszont, hogy július elsejétől nem csak a Babaváró hitel érkezik meg, hanem a hitelfinanszírozásban is komolyabb változások lesznek. Eddig úgy nézett ki, hogy nettó 400 ezer forintnál volt a lélektani határ a jövedelemarányos bevállalható hiteltörlesztésnél. Nos, ez most fel fog csúszni 500 ezer forintra.

5 éves kamatperiódus esetén a leigazolt kereset 25 százalékát fordíthatjuk hitelre. 5-10 év esetén 35 százalékot, és 10 év és felette pedig 50 százalékot, ha nem éri el a bevételünk a lélektani határt. Ha felette van, akkor pedig 30, 40 és 60 százalék lehetséges.

Ez az elsődleges oka annak, hogy minél magasabb összeggel vágjunk bele egy ingatlan vásárlásba. Így ugyanis nem lehet gond, hogy a jövedelmünk elbírja-e a jelzáloghitelt.

Kevesebb hitel, nagyobb nyereség

A másik fontos ok pedig magától értetődő. Minél kevesebb hitelt veszünk fel, annál kevesebb kamatot fizetünk vissza, vagyis több pénz marad a zsebünkben. Nézzük meg ezt számokkal. Tegyük fel, hogy 30 millióért veszünk ingatlant. Az első esetben 15 millió forint önerőnk van, míg a másodikban 10 millió. Vagyis 15 illetve 20 millió forintot veszünk fel 20 évre. A hitel.hu kalkulátora szerint a Budapest Banknál a 15 millió forint az 88.232 forintunkba kerül havonta, míg 20 millió esetén 116.609 forint. A látványos havi különbözet miatt összesen majdnem 7 millió forint a különbség.

Nos ezek azok az okok, ami miatt érdemes megfelelően felkészülni egy ingatlan vásárlására anyagilag. Hogyha ilyen lehetőségek érdekelnek, akkor keress fel minket! Legjobb tudásunk szerint fogunk Téged segíteni.