Számos érvet tudunk felhozni az új építésű ingatlanok mellett, de természetesen a használt ingatlanoknak is vannak előnyei. Mégis melyiket válasszuk? Arra gondoltunk, hogy nézzünk egy kis statisztikát, ami segít megérteni mások hogyan vélekednek. Utána meg ötleteljünk!

Mit mutatnak a számok?

A legfrissebb adatok szerint 2018 első négy hónapjában 40%-kal nőtt a felvett hitelek arányában az egy évvel korábbiakhoz képest, az MNB szerint.

Ami ennél is érdekesebb, hogy leginkább használt lakások vásárlására veszünk fel a bankoktól hitelt, majd ezután építésre, és bővítésre. Csak ez után következnek az új lakások, mintegy 19 milliárd forint kihelyezett hitellel.

A leglátványosabb bővülés a használt lakások vásárlásához igényelt hiteleknél volt, hiszen ezeknél az első négy hónap szerződései szerint 73,4 százalékra nőtt az arány az egy évvel korábbi 58,4-ről.

Ezek a számok az mutatják, hogy elsősorban a használt lakásokat preferáljuk, amikor ingatlant vásárolnánk. Mi lehet az oka?

Olcsó hitel plusz CSOK?

Azt mindannyian tudjuk, hogy jelenleg alacsonyan vannak a kamatok, és emiatt a hitelek is olcsóbbak, mint 3-5 évvel ezelőtt. Ez lehet az elsődleges oka annak, hogy most „mindenki, aki teheti” lakást/házat vesz. Viszont így sokan korábbra hozták a hitelfelvételt, ez azt is jelenti, hogy sok kevesebb önerővel is belevágnak egy hitelbe. A használt lakások/házak pedig olcsóbbak.

A másik okot pedig a CSOK-ban (Családi Otthonteremtési Kedvezményben látjuk), hiszen két gyermek után használt lakásra (50nm) is kaphatunk 1.430.000 forintot. Persze új lakás esetén magasabb a pénz, amit kaphatunk, de arányaiban talán nem olyan mértékben.

Persze az is lehet, hogy a használt lakáshoz bátrabban nyúlunk hozzá kisebb átalakításra, mint az újakhoz.

Melyiket válasszuk?

Igazság szerint válaszd azt, amelyiket jobban szeretnéd. Persze az anyagiakat figyelembe kell venni, ezért azt az javasoljuk, amennyiben magasabb önerővel rendelkezel, akkor érdemes új lakást vásárolni. Ami ennél is fontosabb, hogy számolj a hitelkalkulátorral, mielőtt belevágnál. Cikkeink is abban segítenek Téged, hogy a hitellel minél jobban jár. Vagy keress fel minket! Legjobb szakembereink kiszámolják, hogyan jársz anyagilag a leghatékonyabban.