Méltatlanul kevés szó esik arról, hogy jelenleg milyen jó idő van arra, hogy a meglévő hiteleinket egybegyúrjuk. Vagy adott esetben a már régóta fizetett (a mostaninál) drágább hitelünket lecseréljük egy alacsonyabb kamatozású hitelre. Ráadásul még jó hosszú időre be is tudjuk fixálni, ami óriási biztonságot jelenthet számunkra. Ezért vettük a bátorságot és megnéztünk pár példát.

Amikor sokfelé tartozunk

Számos esetben előfordul, hogy nem egy hitelt fizetünk, hanem többet. A jelzáloghitel mellett, gyakran előfordul, hogy van még személyi kölcsönünk, esetleg egy hitelkártyatartozás, ami magas kamatokon ketyeg (sokan sajnos nem megfelelően használják). Ez tipikusan az az eset, amikor érdemes az összeset egy hitelbe összegyúrni.

Ha ránézünk a hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorára és számolunk egyet vele, akkor láthatjuk, hogy nagyjából 14% körüli THM-e van a szerződéseknek.

Ezzel szemben, hogyha a sima lakáshitel kalkulátort használjuk, akkor egy 20 éves távnál a THM-ek nagyjából 3-4% körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy nagyjából negyed akkora költségekkel számolhatunk, mint az előző esetben. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy ez tényleges spórolást jelent.

A régi hitelben ragadni hiba

Pontosan tudjuk, hogy sokan örülnek annak, hogy anno felvették a hitelüket, és annak is örülnek, hogy simán fizetik vissza. Minek nézzenek hitellel kapcsolatos oldalakat, és minek számolgassanak, hiszen úgysem akarnak most új hitelt felvenni? Nos, pontosan azért, mert a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt jóval olcsóbbá tudják tenni, és havi szinten jelentős összeget tudnak megspórolni. Egy 15%-os 15 millió forintos 20 éves hitel havi törlesztője nagyjából 124.452 forint. Jelenleg ennek a hitelnek a havi díja, ha most kiváltjuk (tegyük fel, hogy a hitelünk 6 éve fut, tehát 14 évre kell számolnunk) 73.017 forint. És még azt sem vettük figyelembe, hogy az eltelt 5 év alatt a tőketartozásunk jelentősen csökkent a 10 millióról. A havi részlet pedig 50 ezer forinttal olcsóbb.

Ahogy láthatjuk több esetben is a hitelkiváltással jelentős összeget tudunk a saját zsebünkben tartani. Ezért nem csak akkor érdemes minket keress, hogyha éppen új hitelt szeretnél felvenni. Ne habozz, és írj nekünk! A piaci lehetőségekből megtaláljuk számodra az anyagilag legkedvezőbb megoldást.