Az utóbbi időben egy nagyon hosszú folyamat szakadt meg. Már nem csökkennek a hitelek kamatai (lassan nem is volt hova), és nem is maradtak alacsonyan, hanem egy kicsit emelkedtek. De ettől még nem kell pánikba esni, hanem sokkal inkább elkapni a kínálkozó lehetőséget! Meg is mutatjuk, hogy miért.

A hitelkamatok

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a bankok valódi nyereségüket a nyújtott hitelekre felszámított kamatok jelentik. Ezért cserébe egyszerre nagyobb összeget utalnak számunkra. A hitelkamatokat az alábbi módon állapítják meg. Veszünk egy úgynevezett referenciakamatot, és a kamatfelárat, és ezt összeadjuk.

Jelenleg a lakáshiteleknél ez úgy néz ki, hogy a referenciakamat az a jegybanki alapkamat az 0,9% (még egyelőre), a kamatfelárat pedig a bankok határozzák meg. Így jön ki, hogy jelenleg a hitelkalkulátor szerint 20 éves hitelek esetén 2,5-3% között mozognak a kamatok.

Mi történt mostanában, és mi várható?

Az utóbbi időben több cikket is írtunk a hitelkamat emelkedésének a témájában. Ennek oka, hogy sokan hirtelen elkezdtek aggódni, hogy valamelyest emelkedett a lakáshitelek kamata. Ennek oka rendkívül egyszerű volt. Mivel rekordszámban és mértékben vesz fel a lakosság jelzáloghitelt (is), ezért egyre nehezebb szabad forráshoz jutni, ami emelkedést hozott magával. A bank pedig ezt továbbította az ügyfelek felé. Nem kell óriási emelkedésre gondolni, mindössze 2-3 ezer forint havi emelkedésre egy 20 éves 10 millió forintos hitel esetén. De ettől még mindig kimondottan olcsónak mondhatóak a mostani hitelek.

Várhatóan azonban nem olyan sokáig maradnak meg ezek a kedvező feltételek. Ennek oka, hogy lassan jegybanki alapkamat emelésre számítanak a szakemberek. Ez az egyik fontos összetevője a lakossági hitel kamatnak, ahogy fent is írtuk. Gondoljunk csak bele, hogy míg most 0,9% a kamat, addig 2008-ban 11,5% volt. Erre jött még rá a kamatfelár, a különbség óriási.

Csak érzékeltetésképpen, egy 20 éves 10 millió forintos hitelnek most a havi törlesztője már 51.925 forinttól elérhető, egy 7% kamatú hitelnél ez a szám 77.530 forint. Nos, egyértelműnek tűnik, hogy jövőre nem lesz még 7%-os a hitelkamat, de azért nem árt inkább akkor hitelt felvenni, amikor olcsóbb. Most. Keress fel minket! Mi megtaláljuk Neked az anyagilag legkedvezőbb lehetőséget.