Amikor rászánjuk magunkat, hogy nagyobb, újabb, vagy jobb ingatlanba költözzünk, akkor általában minden nagyon gyorsnak tűnik, egészen addig, amíg el nem kezdődik a hitelfelvétel folyamata. Itt általában kicsit belassul a folyamat. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen sokat tudunk tenni ellene. Szóljon ez a cikk arról, hogy ne törjön meg a lendület, és hogyan menjen gördülékenyen a hitelfelvétel is, majd a beköltözés! 🙂

Gondolkodjunk előre!

A hitelfelvételek sikeressége és gyorsasága általában az anyagiakon szokott múlni. Tehát ha anyagilag előre tervezünk, gondolkozunk, akkor látszik, hogy sokat nyerhetünk. Konkrétan az alábbiakba kell belegondolnunk:

  • mekkora önerőre van szükség
  • mekkora hitelt tudunk felvenni
  • milyen szerződést indítunk a hitel mellé
  • a hitel nincs ingyen, vannak költségei

Menjünk is gyorsan végig ezeken a pontokon!

Mekkora önerőre van szükség?

Erre nem fogunk tudni egy fix számot mondani, bár ez mindössze három dologtól függ. Az ingatlantól, és az általunk felvenni kívánt hitel nagyságától, és persze az igazolható jövedelmünk nagyságától.

Azt azért biztosan tudjuk mondani, hogy minimum a vételár 20%-ával rendelkeznünk kell. Természetesen minél nagyobb önerőt tudunk összepakolni, annál jobb helyzetben vagyunk. Biztosabban megkapjuk a hitelt, és alacsonyabb havi törlesztést kell vállalnunk.

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

Itt tudjuk a lehető legnagyobb előnyt megszerezni magunknak, amennyiben időben reagálunk az előttünk tátongó lehetőségre.

Rengeteg időt nyerhetünk vele, nagy adag stresszt dobhatunk le magunkról, még is kevesen használjuk ki. Mi ez? A Hitel előminősítés

A lényege pedig nagyon egyszerű. Még bőven azelőtt, hogy megtaláltuk volna a megvásárolandó ingatlanunkat. Amint felvillan az ötlet, hogy lakást szeretnénk vásárolni, menjünk el a bankba, és kérjük a hitel előminősítést.

Leegyszerűsítve végigcsináljuk a hitelfelvételi procedúrát (jövedelemigazolás, munkáltatói adatok…) csak éppen a megszerzendő ingatlan nélkül. Ezzel azt nyerjük, hogy pontosan tudni fogjuk a pénzügyi korlátainkat. Konkrétan, hogy mekkora havi törlesztést enged a bank bevállalni számunkra, mekkora hitelt vehetünk fel. Ezzel rögtön egy ajánlást is kapunk, hogy legfeljebb milyen értékű ingatlant tudunk megvásárolni.

Ami pedig külön előny, ezt a minősítést a bankok akár 6 hónapig is tárolják, így nem kell az egészet újracsinálni, amikor „élesbe megy” már, ezzel pedig időt nyerünk, hiszen csak az ingatlannak kell megfelelnie.

Milyen szerződést indítunk a hitel mellé?

A jó hitelt csak egy módon tudjuk jobbá tenni, egy megtakarítással. Ideális megoldás lehet számunkra egy államilag támogatott lakástakarék pénztár, vagy az adóelőnyökkel járó értékpapírszámla, mint befektetés. Ilyenkor ugyanis egy időben csökken a tartozásunk (törlesztünk), és növekszik a tőkénk (megtakarítunk). A havi kiadásainkat is eszerint érdemes megtervezni.

A hitel nincs ingyen, vannak költségei

Ne ringassuk magunkat hiú ábrándba, hitel felvenni igenis pénzbe kerül. Maradjunk a lakáshiteleknél. Amikor adásvételi szerződést kötünk, akkor annak a költsége minket vásárlókat terhel. Ki kell kérni a tulajdoni lapot is ez is minket terhel, hogy a közjegyzői díj, és a hitelfolyósítási díj is. Ezt ne felejtsük el belekalkulálni a büdzsébe.

Ha ezt betartjuk, nincs akadály előttünk

Összegezve a cikkben leírtakat, semmire ördöngösségre nincsen szükség, mindössze csak annyira, hogy jó előre gondolkozzunk. Amit lehet, már jó korán oldjuk meg, csináljunk meg, és akkor nem fog lelassulni a lakásvásárlás folyamata a hitelfelvételnél. Amennyiben tetszett, amit leírtunk, és hasonló praktikus megoldások érdekelnek, keress fel minket bátran! Mi az ilyen ötleteket nem tartjuk magunkban. 🙂