Tény és való, hogy a tavaly októberi események óta relatív nagy a csönd a lakástakarékokkal kapcsolatban. Pedig azért még mindig él ez a szektor, és jönnek felőle érdekes hírek. Most írunk egy kicsit arról, hogy mi történt 2018 októbere óta. Lehet, hogy újra kedvet kapsz a lakástakarékokhoz?

A hirtelen bejelentés

Ki ne emlékezne a tavalyi nagy rohamra, amikor is tulajdonképpen 3 nap alatt teljesen lehetetlen helyzetbe hozták az akkori lakástakarék konstrukciókat. Az akkori 4 szereplő az Aegon, az Erste, a Fundamenta és az OTP voltak.

Náluk lehetett olyan lakás előtakarékosságokat indítani, amelyre 30 százalékos, évente akár 72 ezer forintot állami támogatás járt. Ebből gyorsan kiszámolható, hogy egy szerződésre legfeljebb 20 ezer forintot fordíthattunk. Viszont egy családon belül akár több szerződés is futhatott (csak szabad adószám kellett hozzá), így akár többszörözhettük is az egy szerződés utáni maximális 720 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást.

Azután azonban már nem volt visszaút, hiszen az állam úgy döntött, hogy megvonja ez a lakástakarékoktól. Egy 2 napos roham után tehát már nem volt más lehetőség, mint hogy új utat keresni. Megpróbálni létrehozni egy olyan szerződést, amelyet a lakosság megszeret, és azért valamennyire hasonlítson is a korábbi lakás megtakarítási formára. Nos, ahogy várható volt nem szűnt meg ez a szektor.

A Fundamenta reagált a leggyorsabban

Igazság szerint a Fundamenta piaci fölényét soha senki nem vitatta. Éppen ezért hogyha valakitől, akkor tőlük várható volt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, elkészítik az új szerződést.  Az első fecske tehát relatív hamar kijött a Gondoskodó Lakásszámlával.

Igazság szerint az volt a nagy kérdés, hogy mi lesz az állami támogatások okozta űrrel. Nos, ahogy várható volt, a Fundamenta (is) különböző bónuszokat vet be azért, hogy nála indítsunk lakás előtakarékosságot. A szerződés részleteit ide kattintva tudod megnézni. Azért az mindenképpen érdekes, hogy a havi megtakarítás felugrott 40 ezer forintra egy szerződésen belül. Ez valahol logikus is, hiszen így hamarabb gyűlhet össze az a tőke, amely segítségével új otthonhoz juthatunk.

Tulajdonképpen sokáig csak a Fundamenta élt azzal a lehetőséggel, hogy új szerződéssel áll elő. Aztán egészen 2019 februárjáig kellett várni.

Megjelent az OTP is

Volt idejük alaposan összeállítani az új szerződést, és magunk közt szólva egy kicsit megvizsgálni a Fundamenta szerződését is. 🙂 Igazság szerint olyan nagy eltérések nincsenek is a két szerződés között. Ami kimondottan érdekes az OTP szerződésében, hogy a havi megtakarítás összege 10 ezer és 50 ezer forint között mozoghat. És a jelenlegi ingatlanárak mellett az is kimondottan pozitív, hogy a szerződéses összeg akár 15 millió forint is lehet. A futamidőkben pedig érdemben nincsen változás, hiszen 5 és 10 éves futamidőkben gondolkozhatunk.

Adóik a kérdés, hogy mi van a másik két volt szereplővel?

Az Erste is bejelentkezett

Kettejük jelene összefügg, hiszen a napokban jelentette be az Erste, hogy átveszi az Aegon Lakástakarékpénztár mintegy 50 ezer ügyfelét. Ez nagyjából 30 milliárd forintos betétállományt jelent. Ezzel mintegy 14 százalékos piaci részesedést tudhat magának már.

És ha már ez megtörtént, akkor be is jelentették, hogy ők is elindulnak az új szerződésükkel. Röviden annyit érdemes tudni róla, hogy havi 20, 30 vagy 40 ezer forintos megtakarításokat indíthatunk náluk, és a maximális szerződéses összeg az 10,2 millió forint is lehet. Emellett pedig kaphatunk kamatbónuszt, és/vagy 13. havi bónuszt is.

Ahogy tehát látható a lakástakarékok újra támadnak. Érdemes Neked is belegondolnod, hogy ilyen formában gyűjts saját otthonra. De előbb keress fel minket! Fontos, hogy a lehető legjobb módját válaszd a lakás megtakarításnak.