Mostanában egyre többet írunk a fix kamatozású hitelekről. Ez mindössze azért van, mert az állam is jelentősen „preferálja” ezeket a hiteleket, és a lakosság vevő is erre. A legfrissebb adatok szerint kiemelten magos azoknak a hiteleknek a száma, amelyek hosszú kamatperiódussal rendelkeznek. Ez pedig érdekes, mert:

Olcsók a hitelek

Már több éve kimondottan olcsóak a hitelek, amely annak köszönhető, hogy a jegybanki alapkamat nagyon alacsony. Mint tudjuk, a hitel kamata két részből tevődik össze, az alapkamatból, és a bank által meghatározott kamatfelárból. Ebből tisztán látszik, hogy a 0,9%-os alapkamat mennyire jó szemben mondjuk egy 7-8%-os alapkamattal.

Száz szónak is egy a vége, most olcsók a hitelek, és érdemes ezt hosszú távra rögzíteni, hogy ne is dráguljon.

Hogyan maradhat olcsó a hitelünk?

Igazság szerint ezt a vidéki olvasóink nagyon jól tudják. 🙂 A titok nyitja a hosszú kamatperiódus. Ez ugyanis az az időszak, amelyen belül a hitelünk kamata, azáltal a havi törlesztésünk nem változik. Választhatunk akár olyan hitelt is, amelynél a teljes futamidő végéig ugyanazt a rendszeres összeget törlesztjük.

Ami érdekes, hogy vidéken az emberek majdnem 77%-a legalább 10 éves fix kamatozású hitel vesznek fel. Budapest sincs annyira elmaradva a maga 69%-ával. Azért a 10% különbség csak 10%. Az is felvet egy kérdést, hogy miért nem mindenki ilyen hitelt választ, hogyha ennyi előnye van? A válasz nem nehéz, de hívjuk hozzá segítségül a hitel.hu kalkulátorát, hogy konkrét számok segítségével lássuk!

Egy 10 millió forintos 20 éves hitel, amelyiknek 3 hónapos a kamatperiódusa a havi törlesztőrészlete 51.684 forint a K&H Banknál. De hangsúlyozzuk még egyszer, hogy ez csak 3 hónapig biztosan ennyi. Ugyanitt egy ugyanekkora hitel, amelynek 10 éves a kamatperiódusa már havi 66.272 forint.

Ez az oka, hogy aki azt gondolja, hogy nem lesz jelentős kamatemelkedés záros időn belül, az az olcsóbb hitelt választja.

Ilyen kis apró érdekességek mindig voltak és lesznek is, ezért keress fel minket! Mi naprakész információkkal segítünk, hogy a legjobb döntést tudd meghozni.